Отложиха мораториума за участие на съветниците в общински фирми


Отложиха мораториума за участие на съветниците в общински фирми
Снимка: Архив „Булфото"
23 Февруари 2018, Петък


Ограниченията ще важат за тези, които ще са в местната власт през следващия мандат

Автор: Десант

Депутатите отложиха мораториума за участие на общински съветници във фирми и вместо от днес те да бъдат задължени да изпълнят разпоредбите на влезлия в сила на 23 януари тази година Закон за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество, това ще стане чак от 1 декември 2019 г.

Предложението за това дойде от шефа на правната комисия в Народното събрание от ГЕРБ Данаил Кирилов и колегата му Християн Митев от „Обединени патриоти".

С отлагането на мораториума, на практика ограниченията ще важат за общинските съветници, които ще са в местната власт в мандата от 2019 г. до 2023 г.

Според закона общинарите нямат право да са еднолични търговски, съдружници, акционери или пък да са в управителния или надзорния съвет на дадена компания, ако тя има сключени договори с общината , в чийто местен парламент са съветници, или с нейни общински фирми.

Промените в закона се наложиха именно заради новите декларации, които общинските съветници трябва да подават за несъвместимост. В интервю за предаването  „Преди всички“ по Българското национално радио Христиан Митев от „Обединените патриоти", който е и заместник-председател на
правната комисия, разясни, че една голяма част от общинските съветници се оказват в определени договорни отношения с общината.

"Такива примери са лекарите и зъболекарите, които имат кабинети в ДКЦ-тата, които са търговски дружества с общинско участие. Ако приложим закона в този му вид, ще се стигне именно до
несъвместимост, затова, че общинският съветник „Х“, например, има договор с „Топлофикация“,
която също е общинска, или има договор с ВиК – дружество, което е с общинско участие".

Тъкмо с тези мотиви вносителите предложиха да се даде гратисен период до 1 декември 2019 г. за общинските съветници по отношение на несъвместимостта на длъжностите и конфликта на интереси


В категории: Новини , Политика

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки