Бургаски съветници разкриха скандални подробности около сделка с медицински център


Бургаски съветници разкриха скандални подробности около сделка с медицински център
22 Февруари 2018, Четвъртък


Нарушени са общински наредби, подменяни са протоколи с решения на местния парламент... Вижте подробностите по случая 

Автор: Диана Славчева

Председателят на групата съветници на НФСБ и СЕК в Бургас Константин Бачийски изнесе шокиращи данни за скандална сделка с общински имот в най-големия комплекс в морския град – Меден рудник.

През есента на миналата година общинският съвет в Бургас дава зелена светлина  за продажбата на Медицински център 3 с благородния мотив, че парите от сделката са нужни за изграждането на медицински факултет към университета „Проф. д-р Асен Златаров“. Купувачът е посочен директно – фирма „Булфарма“, която взима имота без да бъде обявен нито публичен търг, нито конкурс, както изисква наредбата за реда на управление на общински имоти.

По силата на нейните разпоредби, сделката не може да стане на по-ниска от данъчната оценка. 
Около въпросната оценка нещата също не са читави. Първоначално през 2012 г. по искане на Министерството на правосъдието имотът е оценен за над 4 милиона и 600 хиляди лева. Новата оценка обаче, която се прави конкретно за продажбата е малко над 3 милиона лева, като и категорията на обекта е намалена драстично - от "подобрена" на "базова".

Любопитното е, че при изготвянето и на двете оценки присъства един и същи оценител и не е ясно как само за пет години той дава коренно различна експетиза за една и съща сграда.

Но  и с това скандалните нарушения и машинации около сделката не се изчерпват. На сесията през януари тази година общинският съвет четири пъти прегласува докладна записка да намаляване на капитала на Медицинския център, като и четирите пъти предложението е отхвърлено. И това е записано в протокола за решение с дата 30 януари 2018 г. 

Най-изненадващо преди дни Константин Бачийски установява, че протоколът е поправен и въпросното решение е... прието.

Протоколът е преработен по указание на областния управител Вълчо Чолаков. Без значение какви са мотивите му, процедурите, по които губернаторът може да възрази на едно решение на общинския съвет са съвсем други, но те не са предприети.

Друг е въпросът, че поправки на протоколи според съществуващите наредби са допустими само в рамките на едноседмичен срок. Новият протокол обаче е с дата 13 февруари, което показва, че отново е извършено драстично нарушение. 

Междувременно граждански организации в Бургас обжалват пред съда решението на местния парламент за скандалната продажба на общинската собственост под продажната й цена и в нарушение на общинските наредби. Входират и сигнали за нередностите до прокуратурата. Всички те обаче потъват в тресавището на лепкави процедурни хватки и се завъртат в омагьосан кръг от инстанция на инстанция.

Голям е натискът и над дръзналите да търсят истината и справедливостта общински въветници. "Само папата не ми звънна да оттегля възраженията си" - заяви на пресконференция в Бургас Константин Бачийски.

А през това време медицинският център вече е частна собственост и екипът ни не бе допуснат от охранителите да снима вътре в него.

Интересно е да посочим, че през 2012 г. същият купувач - "Булфарма", която е собственост на д-р Михаил Тиков, подготвя скрита приватизация на общинска болница във Велинград. Случаят нашироко е отразен в медиите. 

Според публикация в Уебкафе, към 2015 г. "Булфарма" ООД има мажоритарни дялове в 31 дружества в областите здравеопазване, строителство, обществен транспорт и логистика, производство на строителни материали, управление на недвижима собственост и други. Проверка на сайта показва, че здравният портал zdrave.net е на сървър, който е собственост на същата фирма.

Болниците от групата на "Булфарма" са  УМБАЛ "Софиямед", УМБАЛ "Пълмед", МБАЛ "Бургасмед", УМБАЛ "Здраве" - Пазарджик, МБАЛ "Здраве" - Велинград и "Проф. Д.Ранев" - Пещера.

Апропо, перлата в короната -  болница "Софиямед", е онази, където бе заснето видеото с разярената акушерка, дето биеше новородено в неонатологията. 

Закупувайки медицинския център в Меден рудник, "Булфарма" слага ръка на цялата сграда, в половината от която е настанена болница "Бургасмед". Ставайки всевластен господар, частникът вече взима пари и за паркиране в двора на лечебното заведение. 

Както казва Константин Бачийски, продаден е не имот, а бизнес, защото поликлинаката досега годишно е реализирала по 600-700 хиляди лева печалба годишно! Така че вложените в нея пари ще се възвърнат за не повече от 5-6 години.

Общинските съветници от СЕК и НФСБ не са се отказали от битката. Те призовават съдът и прокуратурата да докажат своята безпристрастност и да решат казуса с множеството нарушения около сделката с бургаската поликлиника в полза на обществения интерес.


В категории: Новини , Разследвания

6
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
6
на поправителен
23.02.2018 08:49:41
0
0
На изпит за финансисти в СССР...
И за Култура? ... също.
На поправителен....
5
на поправителен
23.02.2018 08:49:31
0
0
На изпит за финансисти в СССР...
И за Култура? ... също.
На поправкителен....
4
нито музикален
23.02.2018 07:11:05
0
0
Тази .... болница прилича на затвор. Някакви кутийки.... Със сигурност материалната база, строителството не отговарят на изискванията за строеж на болници. Предполагам, че има такива нормативи.

После.... относно културата. И пост-културата (?). И какво се .... рекламира, унищожава... и ги виждаме резултатите. Големите заплати, резиденция, прислуга, шофор(и), секретарка... по международни стандарти... Освен професионалната част.... комисия иска да си говорят за Обща култура. Музика!!! Техническите критерии са минали....всички филтри. Искат... Обща култура. (Обща култура.... , с която всъщност може да си професионален музикант; без теорията). Толкова много се изля по медиите, преди агентите да се намесят и овладеят положението в т.нар. социални медии, поне от хората по тези въпроси на дирижираната, унищожителна култура.
Определено тази картина..., култура.....е направо непозната... за всичко онова, което се извърши в България. Какви претенции, за какви елити? А от престъпности -прочит може ли да има? Има много многоточия... защото може ли да се изрази? какво да се изрази? - а и колкото пъти е изразявано - и в законова форма... напротив. Използва се, за да се прави точно обратното!!! Абсолютно механично. Само така овладяваш България и света. (?) Международни конкурси минават така. Понеже си имал възможност ... да видиш отдалече разни елити (ДС; вкл - жалко за ДС-то!), вкл. и банкови, но това е ужасна тема... в маркетинга на банките; и познати на много високи позиции работеха там също, не от пост- новия маркетинг...

И при това дередже на нещата, и неясноти, известни за културата и образованието. Пропасти. Те какво направиха. И Илчо Димитров ги признава тия неща... Създава се секция Германикум (гугъл) към СУ. Защо държавата не застана/финансира....някакви интелектулани центрове, като групи около Хавел, Унгария, Полша... страни, които така или иначе не са засегнати толкова много нито от дирижирана простотия/много слабо казано, нито от ....инженеринга? И музиката я няма. И си оставаме само с въпросителните, многоточията и престъпностите. И да ти взема учител... - колкото се научиха от Комунизма. Всички ходеха на школи... (музика, не джаз)
Ето я новата тема - Музикалният речник.... на българското строителство...
3
няма р...
22.02.2018 20:33:58
0
0
Как може такива алчни и корумпирани .... престъпници. Медиите (без глагол ? и в какво време?) да преминат на съвсем друг "режим".... Имам съученици, няколко случая, които напуснаха предложения за университетски лекарски кариери...., защото бяха Ужасени от манталитета на Лекарите!!! Плащаха квартира и издръжка, наново кандидатстваха...и учиха още 5 години сам и само да са далеч от тези (манталитети??? това не е манталитет, няма речник) !!! Престъпност...
2
от авторите на криминалета
22.02.2018 20:18:46
0
0
"В училищата и градините ще се влиза по нови правила." Медиапул
Пази Боже ... от училищата и градините в София!!! От един беглец! от вашите училища и градини... (пък вероятно и от други места в България....) Вижте си кукления театър, за майките и децата... къде сте го набутали....(и операта, също) И така безкрай... в тази разрушена материално и нематериално София... Да блести като въшка с липсата на култура по върховете на държавността и културата!!! Все едно ги ровят от декласираната бандитска суб-култура на затворите и криминално проявените. (прекрасно описани от съответните автори!)
1
от авторите на криминалета
22.02.2018 20:18:20
0
0
"В училищата и градините ще се влиза по нови правила." Медиапул
Пази Боже ... от училищата и градините в София!!! От един беглец! от вашите училища и градини... (пък вероятно и от други места в България....) Вижте си кукления театър, за майките и децата... къде сте го набутали....(и операта, също) И така безкрай... в тази разрушена материално и нематериално София... Да блести като въшка с липсата на култура по върховете на държавността и културата!!! Все едно ги ровят от декласираната бандитска суб-култура на затворите и криминално проявените. (прекрасно описани от съответните автори!)
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки