14 години след трагедията в река Лим: Спасителят Сафет Баличевац получи българско гражданство


14 години след трагедията в река Лим: Спасителят Сафет Баличевац получи българско гражданство
22 Февруари 2018, Четвъртък


В автобусната катастрофа на 4 април 2004 г. загинаха 12 български деца от Свищов. 38 от пътниците бяха спасени

Автор: Янко Крумов

Вицепрезидентът Илияна Йотова връчи документ за българско гражданство на Сафет Баличевац – един от спасителите от катастрофа в река Лим.

„Героизъм днес е да правиш добро. Истинските герои жертват себе си заради живота на другите, но за мен вие, г-н Баличевац, сте преди всичко голям човек, защото истинските хора постъпват като вас – в беда помагат на другите“, каза Йотова, на церемонията, състояла се в Гербовата зала на Президентството.

В автобусната катастрофа в река Лим на 4 април 2004 г. загинаха 12 български деца от Свищов. 38 от пътниците бяха спасени.

„Вие, г-н Баличевац, с вашето дело показвате, че човешката добрина още има място между нас – каза вицепрезидентът. – Вие сте доказателство, че добрината не е изчезнала от живота ни, вие доказвате, че за да вършиш добро, дори няма нужда да имаш голям житейски опит, били сте едва на 20 години“.

По думите ѝ даването на българско гражданство на Баличевац не е формален акт. Йотова му пожела да бъде и да остане истински българин, какъвто е бил и досега.

Баличевац увери, че никога няма да забрави кошмарната нощ и единственото успокоение е, че той и другите спасители са успели да помогнат при трудни условия десетки хора да се спасят от автобуса. Той очаква българското гражданство да промени живота му и да има по-добро бъдеще.

Баличевац получава гражданство за особени заслуги към България в обществената сфера.

През април 2005 г., една година след трагичния инцидент, България пое ангажимент за предоставяне на българско гражданство на спасителите като израз на дълбока благодарност и признателност.

Четирима от участниците в спасителната операция вече имат български документи
за самоличност. След трагичния инцидент граждани на Сърбия и Черна гора, участвали в спасяването, бяха удостоени от президента Георги Първанов с ордени „Мадарски конник“. Сред отличените беше и Баличевац.


В категории: Новини , Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки