Законопроект на „Обединени патриоти“ предвижда преференциален режим за пенсионирането на моряците


Законопроект на „Обединени патриоти“ предвижда преференциален режим за пенсионирането на моряците
22 Февруари 2018, Четвъртък


Подробности около промените дава депутатът от НФСБ в групата на патриотите Христиан Митев, който е един от вносителите

Автор: Десант

„Обединени патриоти“ внесоха в Народното събрание промени в Кодекса за социално осигуряване, които подпомагат българските моряци, уреждайки  режима за тяхното пенсиониране.

Законопроектът предвижда моряци, които са плавали под български флаг, да придобиват право на пенсия за осигурителен стаж и възраст при навършване на 53 години и 10 години осигурителен стаж при условията на първа категория труд, посочи един от вносителите – депутатът от НФСБ в групата на „Обединени патриоти“ Христиан Митев.

При условията на втора категория труд е предвидено моряците да придобиват право на пенсия при навършване на 58 г. и 15 г. осигурителен стаж. В законопроекта е изрично упоменато, че категорията труд не може да се доказва със свидетелски показания.

В българското законодателство не е предвиден преференциален режим по отношение на пенсионирането на моряците. Това противоречи на конвенция за пенсиите на моряците, която България е ратифицирала, се казва в мотивите на предложените промени.

По думите на Христиан Митев промените са необходими, той като до 2010 г. за трудов стаж на моряците се е считало само времето, прекарано на кораба. Едва след това те имат право на осигуряване и за времето, прекарано на брега. В същото време  нормативна уредба от 2003 г. указва максимално непрекъснато време на работа на кораб не повече от 8 месеца. Предложените промени уреждат тези противоречия.


В категории: Новини

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
още за И Конвенция
22.02.2018 12:11:07
0
0
ИКонвенция.... засяга въпроси свързани със Защитата на Лични Дании по европейските закони/регламенти/критерии и т.н...
Действително е някаква измислица. Лъжа... Нецензурни неща не мога да чета..., като се тръгне от тука???? Не може нецензурен език ... да бъде в документ, писмен и т.н...???? И ако някой си прави незаконно събиране на мнения..., както и този, който му позволява.... трябва да се търси отговорност по тия неща???
1
коментар
22.02.2018 08:15:59
0
1
МП: Истанбулската конвенция ще спомогне за механизъм между институциите срещу насилието
Приемането й щяла да доведе до пром .....в. Сега

Всъщност, ИКонвенция... действително може да е пълна измислица.... или незаконна, защото събирането, изискването на данни по подобни въпроси не е позволено от Закона... (поне в Европа). това, че не си правиш юридическата справка... не е нужно да се обяснява на никого защо, как, какво.... Какъв процент от хората в България се ... правят на идиоти.... по тия въпроси, новините-лъжи, езика...???
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки