И в Шуменско не достигат болнични легла и лекари


И в Шуменско не достигат болнични легла и лекари
Снимка: Дарик
21 Февруари 2018, Сряда


Заради ниското заплащане, миграцията към по-големите градове и емиграцията в чужбина в Града под Илчов баир не очакват приток на млади специалисти

Автор: Десант

В Шуменско се наблюдава голям недостиг на болнични легла, лекари, зъболекари и медицински сестри. Това са основните констатации, залегнали в изготвянето на областната здрава карта за 2018 г., съобщава местният сайт ШУМ.бг.

Съгласно стандартите, заложени в Методиката на Министерството на здравеопазването, необходимият брой легла за болнична помощ в Шуменско е 1183. Налични към момента са обаче само 816, което прави 31% по-малко.

По-голям е недостигът на леглата за дългосрочни грижи, физиотерапия и рехабилитация - необходимият им брой за региона е 402, докато наличните са едва 247. Подобна е картината и при леглата за активно лечение - необходими са 781, а има само 569.

Недостигат също лекарите и зъболекарите в извънболничната помощ. В Здравна карта са заложени 115 общопрактикуващи лекари, при работещи в момента 94. Зъболекарите пък в първичната извънболнична медицинска помощ са 128, при 175 по стандарт.

Директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Пепа Калоянова е песимист. Според нея е малко вероятно да има приток от млади специалисти - най-вече поради ниското заплащане, миграцията към по-големите градове и емиграцията в чужбина.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки