НФСБ призова Светия синод да канонизира Васил Левски за светец


НФСБ призова Светия синод да канонизира Васил Левски за светец
„Залавянето на Васил Левски“, художник: Никола Кожухаров
21 Февруари 2018, Сряда


С живота си на безсребърник и самопожертвованието си Апостола е доказал неопровержимо своята неразрушима връзка с православната ни вяра и своята святост - изтъкват от патриотичната формация

Автор: Десант

Националният изпълнителен комитет на партия НФСБ се обърна с призив към Светия синод на Българската православна църква да бъде спешно разгледан въпросът с канонизацията като светец на йеродякон Игнатий, познат със светското си име Васил Иванов Кунчев и тачен в паметта на народа ни като Апостола на свободата Васил Левски.

„По повод 145 години от мъченическата смърт на Васил Левски, преди броени часове христолюбивият български народ  всецяло  отдаде своята почит и признание към личността и делата му, към подвига и саможертвата му в името на освобождението ни от иноверски гнет и иго.

В народната памет Васил Левски отдавна е възприет като светец заради саможертвата му в името на свободата на българите – не само светска, но и да изповядват нашата православна вяра свободно, без гонения, хули и поругание!

Като основен мотив против канонизацията на Апостола на свободата Васил Левски често се изтъква, че той сам е напуснал манастира и се е отказал от своя сан. Но ето какво разказва поп Тодор за последните думи на Васил Иванов Кунчев: „Аз отидох при Левски и като го изповядах, почнах да чета отпуснатата за случая молитва и когато споменах името „раб божия Василий”, Левски ме прекъсна и каза: Споменувай ме в молитвите, отче-попе, с името Йеродякон Игнатий. Моли се, отче, не за мене, а за Отечеството България.“ - изтъкват от патриотичната формация.

От НФСБ съзнават, че нашата Църква има утвърдени със столетия правила за канонизация. Но припомнят, че като боголюбиви християни патриотите не са стояли и не стоят встрани от благочестивите нейни дела.

"По наша инициатива и с наши средства бе въздигнат православен храм в квартал „Победа“ на град Бургас, десетки са даренията ни за православни храмове и параклиси, за почитането на паметта на видни дейци на БПЦ.

И нашата твърда убеденост е, че не може да се вменява във вина на Васил Левски напускането на манастира, защото той не го е направил, за да се отдаде на светски удоволствия и начин на живот. Напротив!

С живота си на безсребърник и аскет след това, с делата си освобождение на христолюбивия ни народ, със самопожертвованието си, както и с последната си изповед, той е доказал неопровержимо своята неразрушима връзка с православната ни вяра и своята святост" - подчертава ръководството на НФСБ в лицето на Валери Симеонов, Данчо Хаджиев, Валентин Касабов и Борис Ячев.

Националният изпълнителен комитет на партията призовава и моли Светия синод на БПЦ да преодолее съмнения и колебания, ако има такива, и да започне процедура за канонизация на йеродякон Игнатий – Апостола на свободата Васил Левски!


В категории: Новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
MUNCHO
21.02.2018 12:30:01
0
0
APOSTOLA NA BALGARSKATA SVOBODA TRJABVA KATEGORI4NO DA BADE KANONIZIRAN!TOI SI E SVETETZ!
OTDADE TZELIJAT SI ZIVOT ZA SVOBODATA NA OTE4ESTVOTO I NA MILIONI BALGARI! S KOETO NA PRAKTIKA
E NAPRAVIL MNOGOKRATNO POVE4E OT EDNA,,MAIKA TEREZA,,NAPRIMER!I AKO BESHE OSTANAL ZIV PO-DALGO,SHTESHE DA POMOGNE I NA OSHTE MNOGO DRUGI MILIONNI!,,SHTE OTIDA DA SE BORJA ZA SVOBODA
TA NA DRUGI PODTISNATI NARODI,,-VASIL LEVSKI.DA,DA,DA I NEZABAVNO!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки