За първи път София ще е домакин на големия старт на Световния пробег на мира


За първи път София ще е домакин на големия старт на Световния пробег на мира
21 Февруари 2018, Сряда


Вижте през кои наши градове ще мине горящият факел

Автор: Десант

Тази година за първи път в 31-годишната история на Peace Run, София ще бъде домакин на големия старт на Световния пробег на мира. Стартът на международната щафета ще бъде даден на 27 февруари от 11,00 часа пред централния вход на Национален стадион „Васил Левски”.

Дейвидсън Хепбърн, президент на ЮНЕСКО 2009 - 2011 г., отправи послание към България по повод предстоящото домакинство на старта на щафетата, посветена на мира и единството - Peace Run. Най-дългата щафета, символ на обединение на хората и укрепване на идеалите за мир по света, ще стартира от столицата ще премине през 11 града в България, а след това - през всички държави на Стария континент.

Горящият факел ще пътува из нашата страна от 27 февруари до 4 март. Честа да го видят ще имат градовете София, Пловдив, Перник, Радомир, Кюстендил, Дупница, Благоевград, Симитли, Кресна, Сандански, Петрич, като той ще напусне нашата територия през ГКПП-Кулата само ден след националния ни празник.



Щафетата с горящ факел пресъздава символиката на предаването на мира от нация на нация, като дава възможност на всеки да направи своята крачка към един по-добър свят. С всяка стъпка Пробегът изгражда мостове между хора от различни култури, религии и нации и засилва тяхното единство.

В продължение на три десетилетия запалените факли се носят от бегачите по целия свят, свързвайки и вдъхновявайки отделни хора, общности и страни. С тази международна щафета са изминати близо 635 000 км., преминала е през над 150 държави и е докоснала живота на милиони хора.

Освен Дейвидсън Хепбърн, част от популярните факлоносци са Нелсън Мандела, Майка Тереза, Папа Франциск, Папа Йоан Павел II, Михаил Горбачов, Вацлав Хавел, спортните легенди Мохамед Али, Карл Люис, Пол Тергат, Тегла Ларуп, Паола Радклиф и много други знаменитости, радетели на мира.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки