Какви опасности крие работата в чужбина и на кого да се обадите, ако сте в беда


Какви опасности крие работата в чужбина и на кого да се обадите, ако сте в беда
21 Февруари 2018, Сряда


Националната комисия за борба с трафика на хора огласи списък на важни телефони и препоръки за тези, които са решили да заминат да работят извън България

Автор: Десант

Националната комисия за борба с трафика на хора призовава гражданите да бъдат изключително внимателни, когато заминават да работят извън България. През последните години все повече фирми в по-малките селища в страната наемат хора, с обещание да ги командироват в чужбина за сезонна или временна работа. Така нелоялните работодатели прескачат регулаторните механизми, които защитават наетите сезонно работници, и успяват да убедят гражданите, търсещи работа, че за тях няма рискове, предупреждават от комисията.

Търсещите постоянна или сезонна работа в чужбина много често биват подмамени. Предварителните договорки и обещания на работодателите се разминават драстично с реалните условия на живот и труд.

Хората работят за минимално възнаграждение, а в някои от случаите изобщо не получават такова, документите им за самоличност биват отнети от работодател или трето лице, принудени са да заплащат нерегламентирани суми за това, че им е осигурена заетост.

Често хората не започват веднага работа и са заставени да изчакат, докато личните им средства свършват и задлъжнеят на работодателя, който им вменява допълнителни задължения за разходи.

Ето няколко конкретни съвета, какво да правите, преди да вземете окончателно решение за заминаване в чужбина с цел работа:

Задължително трябва предварително да подпишете договор, който да регламентира условията на работа и времето, за което сте наети. Трябва да получите копие на договора на български език (или език, който разбирате), както и на официалния език за страната на работодателя. Не предоставяйте документите си за самоличност на никого, под никакъв предлог.

Свържете се с някоя от организациите, които предоставят повече информация относно възможностите за безопасно пътуване и работа в чужбина, за да се информирате, посъветвате или проверите фирмата посредник. Намерете контакти на организации в съответната страна, с които бихте могли да се свържете, в случай че имате съмнения и притеснения относно работата си.

Проучете агенцията, чрез която заминавате, както и фирмата или работодателя, при когото отивате.

Можете да намерите списък с лицензираните трудови посредници на сайта на Агенцията по заетостта: https://www.az.government.bg/intermediaries/

Информирайте се за законодателството, режимът на пребиваване и работа за български граждани в страната, в която заминавате. Можете да получите повече информация относно трудовата миграция от Службите по трудовите и социалните въпроси (СТСВ) на МТСП към дипломатическите представителства на Република България в европейските страни с най-големи български общности: http://www.mlsp.government.bg/index.php?section=POLICIESI&I=266

Ако сте в чужбина и сте в беда, незабавно се свържете с българското представителство в страната, в която се намирате. Потърсете помощ от полицията дори да нямате документи. Вие сте жертва на сериозно престъпление и полицията ще Ви окаже помощ.

И няколко важни телефонни номера, в случай че имате нужда от помощ:

Единен европейски номер за спешни случаи 112 (напълно безплатен, без роуминг, набира се без код)
Национална комисия за борба с трафика на хора – тел. + 359 2 807 80 50 (работно време: от понеделник до петък, от 9:00 до 17:30 ч.), e-mail: office@antitraffic.government.bg

Местни комисии за борба с трафика на хора в градовете:

Благоевград, тел.: + 359 73 86 77 77, e-mail: blagoevgrad@antitraffic.government.bg;
Бургас, тел.: + 359 56 814 218, e-mail: burgas@antitraffic.government.bg;
Варна, тел.: + 359 52 820 677, e-mail: varna@antitraffic.government.bg;
Велико Търново, тел.: + 359 62 619 222, e-mail: vturnovo@antitraffic.government.bg;
Монтана, тел.: + 359 96305 471, e-mail: montana@antitraffic.government.bg;
Пазарджик, тел.: + 359 34 402 241, e-mail: pazardjik@antitraffic.government.bg;
Плевен, e-mail: pleven@antitraffic.government.bg;
Пловдив, +359 32 622 136, e-mail: plovdiv@antitraffic.government.bg;
Русе, тел.: + 359 82 841 918, e-mail: ruse@antitraffic.government.bg;
Сливен, тел.: + 359 44 61 11 336, e-mail: sliven@antitraffic.government.bg

ИА „Главна инспекция по труда“:
-       Гореща телефонна линия - 0700 17 670
-       Телефон за сигнали на български граждани, работещи в чужбина (00359) 2 8101 747


В категории: Новини

3
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
3
коментар
22.02.2018 08:39:00
0
0
За какво ни е такъв парламент?
Депутатите приемат популистки и лобистки закони, хора без квалификация им дават правни и икономически съвети Светослав Спасов в. сега
(??? и т.н......http://www.segabg.com/article.php?id=895011)
!!!!!!!!!!!!!!??????????????
2
какви за законите
22.02.2018 06:36:32
0
0
Представяне на информации, коментари, писания и изказвания.... които целят, чиято цел е ( дезинформация... противоречия, лъжи....), чрез създаване на Хаос.... Какви са Законите, моля? Тука идва, в основата и хронологически....спиралите на престъпността и хаоса е Езика.... Чудесно... писателите искали да им се плаща.... Нека почне малко да се дебатира по Езика...в медиите (какво правят медиите- не е ясно!) Тези неща нито се обсъждат, всеки плямпа нещо, което води и съвсем целенасочено.... до създаване на хаос, дезинформация... (агресията.. не я броиме). Поне съм срещал, че Съюза на писателите.. е имало дискусии за някакви инициативи, разговори за структуриране (Противодействие и Превенция) на проблемите (престъпностите) с Езика!!!!!!
Така, че тези неща... по създаване на Регулация/Регулации (в съответната система за българия) по Езика... са много важни. Хора, които приемат да използват.. такъв Език, с много ниска култура, едва ли може да се развива, усложнява в Обща Култура, Мисъл .... Точно обратното, крайната цел - е точно тази Престъпност и агресия!!! Така и нищо не разбрахме за тая банка, КТБ!!!! Така си тръгнаха нещата от ... началото!!!!! (Нито журналиститет във въпросите си ги изясниха!!!!)
Да си служим с езика, както и да е Е все едно да мислим както и да е. Л. толстой. Колк време ще продължава тази Агресия? насилие чрез Езика??? Като няма Език.... хора има ли?
1
Регулация на Езиковите норми
22.02.2018 06:34:14
0
0
Регулация на Езиковите Норми.
Стоките по магазините... - в началото продуктът/стоката/артикулът ... се лансира добре, има данни за качество. Кара известно време... и се понижава качеството... Следва пролиферация/разрояване, хаос от марки! за камуфлаж на всичките лъжи .... Същото неща като с Езика.... В циничния му, изопачен вид - Евтина демокрация, защото просто е камуфлирана/манипулирана... Мисълта никога не е била нещо лесно... каквото казва Л. Толстой
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки