Двама български учени със стипендии от фондация „Алфред Слоун“


Двама български учени със стипендии от фондация „Алфред Слоун“
21 Февруари 2018, Сряда


Финансирането се отпуска за развитие на научния им потенциал

Автор: Десант

Двама българи от университета в Сан Диего са отличени от от фондацията „Алфред Слоун“ като обещаващи млади учени, става ясно от съобщение на новинарския център на университета.

Това са проф. Теньо Попминчев и проф. Людмил Александров. Стипендии като подкрепа за развитие на научния им потенциал ще получат общо 126 избрани учени от САЩ и Канада. Финансирането в размер на 65 хиляди долара се дава за период от две години. 

Проф. Теньо Попминчев, заедно със своя брат Димитър, успя да създаде първия компактен рентгенов лазер, който може да снима свръхбързи процеси в свръхмалки мащаби – известни и неизвестни природни процеси, доближаващи лимита на времето и пространството.

Паралелно с работата си в Сан Диего, той започна научен проект в Института по фотоника към Техническия университет във Виена, спонсориран от най-престижната научна програма в Брюксел.

Аксандров се занимава с изследване на мутациите в раковите клетки. Работата му е насочена към превенцията на онкологичните заболявания.

Стипендиите на фондацията „Слоун“ се присъждат от 1955 г. Досега организацията е подкрепила над 5000 талантливи млади изследователи.

Източник: news.bg


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки