Два уникални швейцарски часовника цъкат отново в НДК


Два уникални швейцарски часовника цъкат отново в НДК
Снимка: НДК
20 Февруари 2018, Вторник


Те са част от автентичния интериор на сградата и са от този вид в Източна Европа

Автор: Десант

Двата стенни часовника в Централно фоайе на НДК с марка Omega – част от автентичния интериор на сградата – са възстановени и работят отново. Така публиката на многобройните концертни и културни прояви в Двореца, както и делегатите от Българското председателство на Съвета на ЕС ще имат представа за точното време до началото на дадено събитие, концерт или спектакъл, съобщават от Националния дворец на културата.

Това са единствените електронни часовници от този вид в Източна Европа, запазени до днес. Те са поставени там през 1981 г. при построяването на сградата и са подарък от компанията – производител на едни от най-популярните марки часовници в света.

„Това е част от Швейцария тук вътре в НДК. Разбира се, сме горди с това и искаме да благодарим на нашите партньори. Знаем, че управлението на времето е много важно и това е важна част от участието на Швейцария в успешното Председателство на България на Съвета на Европейския съюз”, сподели швейцарският посланик Негово превъзходителство Денис Кнобел.

Четири от часовниците са поставени в зала 3, в която се провеждат основните заседания на Председателството, а два от тях ще показват времето в зала 6 –международния пресцентър на Председателството. Часовниците са настроени на брюкселско и българско време и по този начин Omega се превръща в марката-часовница, която официално отброява времето на Българското председателство.

Часовниците „Омега” са част от автентичната часовникова система на НДК, която включва 120 часовника в цялата сграда. Много от нефункциониращите часовници бяха подменени с нови по време на ремонтните дейности.

Часовниците в НДК са с вградена GPS системаи се сверяват  по Гринуич. Част от механичните отчитат освен точното време, също и дата, както и ден от седмицата. Всички те се управляват от т.нар. часовници-майки, които се намират в специално помещение в Двореца и са под постоянно наблюдение.

Швейцарските часовници Omega са едни от най-реномираните в света. Компанията е основана през 1848 г. от Луи Бранд и оттогава до ден-днешен е сред най-известните световни марки. Часовници Omega ползват Олимпийските игри, американската и британската армии, NASA. Марката е неизменно на ръката и на култовия филмов образ Джеймс Бонд от 1995 г. насам. Сега вече и НДК се нарежда сред ползвателите на Omega.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки