Първите пеликанчета за тази година в резерват „Сребърна“ ще се излюпят през март


Първите пеликанчета за тази година в резерват „Сребърна“ ще се излюпят през март
Снимка: Поддържан резерват "Сребърна"
20 Февруари 2018, Вторник


Вижте кои са следващите птици, които трябва да дадат поколение

Автор: Десант

В колонията на къдроглавия пеликан в „Сребърна“ броят на птиците достигна до сто. Те са първите заселили наколните платформи и терените около тях в края на януари.

Новодошлите пеликани активно строят гнезда и формират двойки. На територията на поддържания резерват първи се размножават пеликаните. Те очакват поколение в началото на март, информират от "Сребърна".

Къдроглавите пеликани са определяни като най-грижовните родители в птичия свят.  Гнездата им са старателно оформени  от купчини трева, тръстика, пръчки и пера, като двамата партньори се редуват да мътят яйцата. Наблюдават се и млади екземпляри пеликани, които още не са достигнали полова зрялост.

След пеликаните поколение създават немите лебеди - техният размножителен период започва по-късно. Следват представителите на смесената колония чапли. Големи ята белочели гъски отлетяха към гнездовите територии в Западна Европа.

Обстановката в резервата е спокойна. Водните стоежи в езерото са стабилни. Отчита се леко повишение, свързано с валежите.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки