Национален парк „Рила“ ще отбележи 26 години от обявяването си за защитена територия


Национален парк „Рила“ ще отбележи 26 години от обявяването си за защитена територия
Снимка: НП "Рила"
19 Февруари 2018, Понеделник


Вижте основните инициативи, подготвени по този повод

Автор: Десант

Национален парк „Рила“ ще отбележи 26 години от обявяването си за защитена територия. По този повод за периода  от 20 до 26 февруари в Благоевград е предвидена богата програма под надслов „Дни на Национален парк „Рила“.

Мероприятията започват с екологични образователни програми, които ще се проведат от 20 до 22 февруари в Регионалния исторически музей -Благоевград от 10 до 17 ч.

На 24 и 25 февруари от 9,30 до 17 ч. в посетителския център за Национален парк „Рила“ в Паничище и Посетителски-информационния център – Самоков са обявени Дни на отворените врати, където всеки желае ще може да научи интересни факти за защитената територия.

В зала „22 септември“ - Благоевград на тържествена церемония ще бъде представен юбилеен филм „Национален парк Рила и зоната на вечните снегове“. Ще бъде подредена юбилейна експозиция под надслов „Национален парк Рила - ретроспекция“.

За официалната церемония е подготвена и музикална програма.

Национален парк „Рила“ е най-големият от трите национални парка на територията на България. Обявен е на 24 февруари 1992 г.

Паркът обхваща територия с площ над 81 046 хектара в централните и най-високи части на планина Рила. Той е създаден с цел запазване на комплекси от саморегулиращи се екосистеми и присъщото им биоразнообразие, природни месообитания на редки и застрашени видове и съобщества, характерни и забележителни пейзажи и обекти на неживата природа, които имат световно значение за науката и културата.

От територията на парка извират едни от най-дългите и пълноводни реки на Балканския полуостров – Марица, Искър и Места.

Паркът се простира между 800 и 2925 м надморска височина и на неговата територия са разположени над 120 естествени езера, повечето с ледников произход.

На територията на парка се намират четири резервата – „Парангалица”, „Централен Рилски резерват“, „Ибър“ и „Скакавица“.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки