Кукери гониха злото от бургаския квартал „Меден рудник“


Кукери гониха злото от бургаския квартал „Меден рудник“
18 Февруари 2018, Неделя


Маскарадните игри тази година бяха с благотворителна кауза

Автор: Диана Славчева

Още в ранни зори на Сирни Заговезни кукери изпълниха улиците в най-големия бургаски квартал – „Меден рудник“. Маскарадното шествие тръгна от дома на "Царя" и цял ден маскираните участници в него обикаляха домовете на хората, за да пожелаят на стопаните здраве, плодородие и благополучие.

Чрез специални магически танци и наричания за берекет и добра реколта през годината шумната процесия прогонваше злите сили от квартала.

Пъстрите персонажи, сред които се открояваха булка и младоженец, сватове, свещеник, мечкадар с мечка, ваксаджия, бръснар, доктор и стражари, придадоха много колорит и настроение на празника.

Старият български обичай бе пресъздаден от членовете на бургаската кукерска група „Козият рог", която е подпомагана в дейността си от Народно читалище „Паисий Хилендарски 1928". В тазгодишната церемония участие взеха близо 60 човека, като в игрите се включиха и много малки деца на около 4-5 годинки.

Кукерските игри в „Меден рудник" традиционно се радват на голям интерес от страна на местните жители и се организират в квартала от 1972 г. Новост тази година е, че всички събрани средства ще бъдат дарени на човек, който има нужда да бъде подпомогнат, като за целта допълнително бе организиран и благотворителен концерт с участието на бургаски музиканти.


В категории: Новини , Традиции

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Провокация
18.02.2018 20:24:27
0
0
Истанбулска конвенция? Всъщност... може би изразява и психология на страх....от културата. После... жената ? Завист? Насочва културата в една престъпна интерпретация....Няма как да се месиме (международни декларации) в отношенията на хората... а когато има престъпност ... е престъпност. Малко и "глобален" подход по тези въпроси... също е неподходящо.... Така или иначе мас-медиите са изключително критикувани....относно "управлението на информацията" (противоречия, лъжи)....за да огравяме по всички континенти, култури.. ..когато даже нашата не я знаеме?.... Оригинални за някого лафчета ... едва ли са подходящи... или просто са в друг кръг ... на разговори/публика и т.н....
В крайна сметка и вицът, шегата ...по тези въпроси имат своите културни... съображения. Да се изсипват отнякъде....неща, които трябва да подлежат на цензура... затова че някой някъде нещо ... без да е изяснено...провокация, някаква разумна култура? Не може да се отрече, че се търси този ефект..., което поставя съответните въпроси???
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки