За първи път у нас: Лъчелечение с кибернож на тумори в подвижни органи


18 Февруари 2018, Неделя


Под ножа успешно вече са минали двама мъже с карценом на простатата и един с тумор на гръбначния стълб

Автор: Десант

За първи път в страната в УМБАЛ „Свети Георги“ – Пловдив бе извършено лечение с кибернож  на пациенти със злокачествени формации на подвижни органи – двама мъже с карцином на простатата и един мъж с тумор на гръбначния стълб. Новината съобщи д-р Мария Влайкова, началник на Клиниката по лъчелечение (КЛЛ) в първата пловдивска университетска болница.

Д-р Влайкова припомни , че използването на модерния апарат започна през м. април миналата година. И към настоящия момент единствената в страната система за радиохирургия Cyberknife (кибернож) Accuray, се намира в КЛЛ на УМБАЛ „Свети Георги“.

Първоначално в клиниката започна лечение на пациенти с доброкачествени и злокачествени формации на неподвижни органи. Сред тях са злокачествени новообразувания на носоглътката (назофаринкс), пириформения синус, окото и неговите придатъци (ретина, хориоидея, орбита), главния мозък и мозъчните обвивки, ендокринната система – хипофиза, епифиза, доброкачествени новообразувания на главния мозък и мозъчните обвивки, хипофиза, епифиза, както и вторични злокачествени новообразувания на главния мозък и костен череп.

Сега започна и лечение на пациенти с доброкачествени и злокачествени формации на гръбначния стълб, като за целта се използва програмата SpineTracking, която позволява постоянно проследяване по време на облъчването. Лекуват се и пациенти с тумори на кости на таза, разказа още д-р Влайкова.

Лечението с кибернож на пациенти с формации на подвижни органи е възможно след поставяне на фидюшъли (импланти, които се поставят в и/или около тумор на меките тъкани, за да бъдат ориентация по време на облъчване. Обикновено се поставят под компютъртомографски контрол), което е се извършва от хирургичните клиники.

Става дума за първични и вторични злокачествени новообразувания на черния дроб и интрахепаталните пътища, белия дроб, простатата, надбъбречната жлеза, както и на доброкачествени новообразувания на черния дроб.

Киберножът представлява безболезнен, безкръвен и бърз метод на лечение, при който има несравнимо щадене на здравите органи и тъкани поради рязкото спадане на дозния градиент. Планира се с 4D компютър-томограф – симулатор, като се извършва fusion с: ЯМР, стари образи от СТ или ПЕТ – СТ. Затова е добре, при възможност, на пациентите да се направят всички необходими образни изследвания, допълни д-р Влайкова.


Киберножът в УМБАЛ „Свети Георги“ е единственият на територията на страната. Специално за него в Националния рамков договор за 2017 г. е договорена отделна клинична пътека – КП №252.2. „Радиохирургия на онкологични и неонкологични заболявания – роботизирана с кибер нож“.

Т.е. за здравноосигурените пациенти лечението е напълно безплатно.


В категории: Новини , Медицина

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки