Да си вземем прошка - Сирни Заговезни е


Да си вземем прошка - Сирни Заговезни е
Снмка: bgnow.eu
17 Февруари 2018, Събота


Започва Великият пост

Автор: Десант

Празникът Сирни заговезни, които тази година отбелязваме на 18 февруари, е наричан с различни имена – Сирници, Сирни поклади, рия, запоставяне, прошка, неделя сиропустна и т. н. Той е подвижен и се отбелязва в неделята, седем седмици преди Великден.

Това е началото на най-големия пост през годината - Великият пост.

В този ден се палят огньове, които се прескачат за здраве  късмет. Чрез всемогъщата му сила хората вярват, че изгарят злите духове. Някъде въртят и факли от слама. Смята се, че така се прогонват бълхите. Вярва се, че докъдето стигат отраженията от пламъцте, дотам ще има плодородие. 

В Библията е казано, че който не прости прегрешенията на ближния си, и Бог няма да му прости безбройните прегрешения, с които всеки ден го прогневяваме. Сирни заговезни е денят, когато взимаме и даваме прошка на нашите близки.

По традиция още предиобед младоженците отиват на гости у кумовете и по-възрастните роднини. Целуват им ръка и им искат прошка. „Прощавай!”, казват младите, възрастните ги благославят с „Господ да прощава, простен да си!”.

Вечерта цялото семейство сяда на трапезата, на която са сложени ястия от риба, баница със сирене, яйца, мляко и бяла халва. След празничната вечеря се извършва традиционното „хамкане”, „ламкане” или „люскане” на халва, парче сирене или варено яйце. Най-възрастната жена в семейството завързва парче халва на дълъг червен конец. Другият му край се захваща за гредата на тавана или на хурката й. Конецът се разклаща пред децата, които държат ръцете си отзад и се опитват само с уста да захапят парчето халва. След това нишката се запалва и по начина, по който гори, се предсказва дали годината ще е плодородна.

Вечерята на Заговяване е особено тържествена. За последно преди започването на Великденския пост могат да се ядат млечни продукти, яйца и риба. На трапезата присъстват баница, сърми, яйца, мляко, сирене.


В категории: Новини , Традиции , Църковни празници

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
коментари
18.02.2018 08:13:19
0
0
А пък на мен ми показаха ... сгрешени преводи на библейски/религиозни текстове, светите книги.. И хората се възмущават.
1
Приятел на България
18.02.2018 06:18:25
0
0
https://www.theguardian.com/politics/2018/feb/17/theresa-may-wants-new-security-treaty-with-eu-next-year
Нещо тревожно: вчера Тереза Мей е представила в Мюнхен нов проект за сигурност в Европа за сътрудничество в областите военно дело, разузнаване и противо-тероризъм. Тя направи това пред председателя на Европейска Комисия, пред премиера на Полша, министъра на отбраната на Румъния и пред някои американски официални лица. Както се вижда България не беше взета под внимание. Интересно е че Румъния беше редом до Полша, което е твърде необичайно. Румъния никога не е имала такъв добър имидж във Великобритания като Полша. Това е лоша вест за България, особено ако и господарите на англичаните, тоест американците имат същото добро мнение за Румъния, както изглежда британците да са започнали да имат. Румъния иска война с Русия, както и Полша, надявайките се че тогава ще може да открадне парчета от Украйна. Напълно безумие защото войната е лоша работа (особено като се има предвид че Русия има атомни оръжия) и понеже украинците като твърде про-западна страна вероятно ще спечелят територии от победимата Русия а нямат да изгубят такива в полза на Полша или/и Румъния. Така или иначе Румъния иска да открадне територии и от България и в този ред на нещата България трябваше да бъде поканена от Мей.
Британците силно се надяват че ще има война срещу Русия при когото американците "победители" ще им дадат малка част от ресурсите на Русия, като възнаграждение за "лоялността" и послушността им. Не знам обаче защо Тереза Мей не е поканила и представители от балтийските държави, вероятно поради това че те са малки в сравнение с Румъния и не заслужавали такова внимание като Румъия и Полша.
А и Румъния не е нито католическа, нито протестантска страна, като Полша и 3-те балтийски държави, така че е много необичайно това което е направило Тереза Мей и в никакъв случай не вещае добро за България като про-руска държава. Възможно е Румъния да бъде възнаградена с Южна Добруджа ако не може да бъде възнаградена с украински територии. Западът (още) има нужда от Украйна, не знам дали още има нужда от малка про-руска България.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки