Българка завеща близо два милиона лева на Националната художествена галерия


Българка завеща близо два милиона лева на Националната художествена галерия
15 Февруари 2018, Четвъртък


Вижте за какво ще се използват те

Автор: Десант

Националната художествена галерия получи дарение от 1.84 млн. лв. - като част от завещанието на родолюбива българка от Австралия, съобщи Министерството на външните работи.

Родената в България Маргарита Занеф е починала през 2016 г. По силата на оставеното от нея завещание, след смъртта й нейното имущество е продадено, като половината от получената сума се дарява на Националната галерия в София, а останалата половина - на намиращата се в Сидни Художествена галерия на Нов Южен Уелс.

Маргарита Занеф емигрира в Австралия през 60-те години на XX век заедно със съпруга и сина си.

По думите на адвокат Уоруик Дън от кантората "Biddulph & Salenger", която е изготвила завещанието и е извършила разпоредителните действия с наследството, Занеф била голяма почитателка на изкуството и съзнавала значението му за обществото.

Дарението й за българската галерия е родолюбив жест към родната й страна, а с останалата половина тя е изразила своята признателност към държавата, която я е приела и в която е прекарала голяма част от живота си.

Сумата от дарението от 1,84 млн. лв. (1,44 млн. австралийски долара) е била преведена преди дни по сметката на Националната художествена галерия.

С тези пари ще бъдат откупувани художествени творби за обогатяване на националната колекция.

"В последните 30 години българските музеи нямат възможност да откупуват произведения на изкуството и съществува бяло петно от този период. Сега ще се опитаме да го запълним. Убедена съм, че такова е било желанието на г-жа Занеф- средствата да отидат за изкуство", обясни директорът на галерията Слава Иванова, цитирана от cross.bg.

Тя категорично отхвърля възможността парите да отидат например за ремонти на сградата. "Не че нямаме нужда от ремонти, но това е ангажимент на държавата", категорична е Иванова.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки