Денят на влюбените е плод на легенди и „Птичия парламент" на Джефри Чосър


Денят на влюбените е плод на легенди и „Птичия парламент" на Джефри Чосър
14 Февруари 2018, Сряда


Да не забравяме, че на 14 февруари Църквата почита паметта на създателя на нашата азбука - св. Кирил Славянобългарски

Автор: Яна Славянска

Почти по целия свят на 14 февруари се отбелязва Денят на влюбените, за чийто покровител се смята свети Валентин. Казват, че това е католически празник, но в интерес на истината, в католическата енциклопедия от 1908 г. се срещат поне трима раннохристиянски мъченици, наречени Валентин. За живота им обаче се знае твърде малко и дори е невъзможно да се установи дали действително са били трима различни мъже, или става дума за три различни  жития на един и същи светец.

В същото време Българската православна църква почита на 6 юли паметта на живелия през III век свещеномъченик Валентин, който бил епископ в град Интерамна в областта Умбрия (Италия). Той имал дарбата да лекува различни болести с молитва, отправена към Исус Христос. Но и дума не става в житието му ни за влюбени, ни за разлюбени.

Връзката между свети Валентин и романтичната любов не се открива в нито един ранен исторически документ. Затова се смята, че тя по-скоро е плод на легенди. 

Пръст в налагането на романтичните митове има и английският поет Джефри Чосър, който през 1382 г. в поемата си „Птичи парламент" споменава, че птиците във Валентиновия ден започват да си търсят „половинки". 

В познатия ни днес вид празникът на влюбените започва да се отбелязва през XIX век във Великобритания. За хората това се превръща в едно развлечение, което най-вероятно се появява или по повелята на Римския папа, или по някакъв указ на местното правителство. Историята мълчи по въпроса...

С течение на времето обичаят в този ден влюбените да си разменят малки подаръци или бележки с любовни послания, разпространен първоначално в Англия и Франция, заедно с емигрантите попада в Новия свят, където намира широка популярност. В САЩ постепенно се налагат и нови правила и ритуали при празнуването.

Честването на свети Валентин обаче от 2011 г. е забранено в Иран. Властите смятат, че този ден насърчава извънбрачните отношения между младите и затова не гледат с добро око на празнуващите. Затова и там е забранена продажбата на валентинки, а също и търговията с плюшени сърчица и пр.

Като стана въпрос за валентинки, следва да отбележим, че традицията на 14 февруари да се изпращат картички на любимия човек възниква през Средните векове, като за най-първата валентинка в света се смята една бележка, изпратена през 1415 г. от затворения в лондонския Тауър Орлеански херцог до неговата съпруга.

В края на краищата няма нищо лошо да има празник на любовта. Но от влюбените зависи обаче дали ще се поддадат на търговските примамки и комерсиални изкушения, предлагани за този ден, или ще отбележат силата на своите чувства по свой личен начин. 

А иначе ​нека отбележим, че на 14 февруари Арменската апостолическа православна църква отбелязва Сретение Господне, а Православната църква - успението на св. Кирил Славянобългарски, един от създателите на нашата азбука. Така че нека не забравяме да почетем паметта му!


В категории: Новини , Вяра

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки