Как са пиели виното древните траки и гърци


Как са пиели виното древните траки и гърци
Снимки: Светлан Атанасов
14 Февруари 2018, Сряда


За пътя на лозата - от опитомяването й до превръщането на сока от гроздовете й в божествена напитка, разказва изложба на бургаския музей

Автор: Диана Славчева

Появата на лозата предхожда с хилядолетия писаната история на човечеството. Траките и гърците са едни от народите, които първи успяват да опитомят това увивно диво растение и да превърнат сока от гроздовете му в своеобразна религия. Как е станало това и как са е изпълнявал ритуалния акт по пиенето му в Тракия и Древна Гърция разказва изложба, подредена в залите на  археологическата експозиция на Регионалния исторически музей в Бургас.

Експозицията „Из мистериите на виното или как го пият в Древна Гърция и Тракия“ илюстрира пътя на лозата - от нейната поява, мистериалните практики и  иконография на бога на възраждащата се и умиращата природа, на виното, лозарството и веселието, което не минавало без Дионис и неговата  свита.

Пиенето на вино изисквало богат инвентар от различни по форма и функция съдове. Неразреденото се сервирало в трапезни амфори. С вода се разреждало в т.нар. кратери. Разливало се на всеки с изящни кани с изискано оформено трилистно устие, наричани ойнохое. Образци на тези антични съдове може да се видят в археологическата експозиция в Бургас. Те са намерени при разкопки в местността Сладките кладенци.



Особено популярни в древния свят били тракийските сортове маронийско и библинско вино. Далечните ни предци ценяли и гръцките вина, които по море и по суша достигали до тракийските земи.

Изложбата в бургаския археологически музей разкрива и малко известния факт, че думата симпозиум в превод означава „пиене на много лица заедно“.

Траките и виното – страст, знание, общуване с боговете... На всичко това ще стават свидетели посетителите на „Мистериите на виното“. Изложбата ще бъде  официално открита на 15 февруари 17:00 часа, в Археологическата експозиция на РИМ-Бургас


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки