Ремонтират за близо 100 хиляди лева екопътека, която е изградена за... 20 хиляди лева


Ремонтират за близо 100 хиляди лева екопътека, която е изградена за... 20 хиляди лева
13 Февруари 2018, Вторник


Съоръжението се намира в Трънското ждрело, провиснали са два моста

Автор: Десант

Трънската община се кани да ремонтира екопътеката в Трънското ждрело. Планът за реконструкцията е изготвен на базата на проучване от Българската асоциация за селски и екологичен туризъм. Според него, значително са провиснали два моста, където се налага подмяна на 80 на сто от парапетите и 10 процента от дъските. Необходимо е и да се оправят стъпалата по трасетата и др.

Екопътеката е с дължина е 13,2 км. Тя преминава през врязани в скалата тунели, водопади и водни прагове. Маршрутът е кръгов – тръгва от трънската махала „Богоина“, достига до с. Банкя, красивото Ябланишко ждрело, отново се връща в с. Банкя, върви до местността „Китка“ и едноименния връх и завършва край Трън.

Над 60 пейки със сенници, информационни табла и указателни табели улесняват придвижването по трасето. Четири заслона приютяват туристите. Екопътеката продължава в Сърбия край атрактивните скали на Гребен планина, предава БТА.

За ремонта Община Трън заделя от бюджета си 98 000 лв. На провелата се сесия на местния парламент обаче общинският съветник Десислав Банков изрази изумлението си защо ще бъдат отпуснати близо 100 000 лева при положение, че строежът на пътеката е струвал 30 000 лева.

„Цялата екопътека е направена с 30 хиляди лева, от които 10 хиляди лева са за обучители, офиси и така нататък. Тогава бяхме гласували 50 хиляди, сега са 98 хиляди за ремонт на екопътеката. Това за мене 2 и 2 е 4, не е 6. Как може да се направи цялата екопътека за 20 хиляди лева, сега ремонтът да е 98?“, възмущава се той, цитиран от брезнишкият сайт zapadno.com.

Кметът на Община Трън Цветислава Цветкова е отговорила на съветника, че има изготвен проект за ремонта.А колегата му - общинският съветник Иван Искренов смята, че цената за ремонта е разумна. „Тази пътека е правена преди 15 години. От нея първата част беше дарение от около 3500 – 3600 долара. Трудът беше изцяло от „Бюрото по труда“.

На заседанието стана ясно още, че мостовете по Трънската екопътека са изградени от алпинисти, като разходите при строежа са отишли предимно за тях.

През лятото на 2017 г. Българска асоциация за селски и екотуризъм излезе с предварително становище относно проекта за реконструкция на Трънската екопътека в двата и сектора (по реките Ябланица и Ерма). В доклада си експертите изтъкват, че основните съоръжения – 10 дървени моста, са в задоволително състояние и не е необходима подмяна на основните премостващи и носещи дървени (акациеви) стволове.

Само на два моста – Първи мост, непосредствено пред Ломнишкото ждрело на река Ерма и високия мост над река Ябланица преди Зелени вир е необходима сериозна намеса заради надхвърлянето на нормите за провисване (повече от 5 сантиметра и 9 метра просвет): една допълнителна носеща греда в първия случай, насложена върху старата, и съответно две за споменатия мост в Ябланишкото Ждрело. Необходима е подмяна на 10 % от дъските и 80 % от парапетите, пишеше тогава в доклада.

От становището на Българска асоциация за селски и екотуризъм стана ясно, че са необходими около 80 – 90 хиляди лева за подобряване на състоянието на пешеходния маршрут. На по-късен етап се е направило допълнително уточнение в рамките на окончателен доклад със съответната количествено-стойностна сметка, картосхеми, предписания и други.

Източникzapernik.com


В категории: Новини , Разследвания

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки