Радонът - невидимата опасност в нашите домове


Радонът - невидимата опасност в нашите домове
13 Февруари 2018, Вторник


Вижте каква е концентрацията на радиоактивния елемент в различните райони на страната ни

Автор: Дина Харизанова

Замърсяването на въздуха с фини частици се превърна в голям проблем за много градове в страната ни. Но има и една друга заплаха за здравето ни, която всъщност е плод на естествени природни процеси. Това е въздействието на радона и у нас от 2013 г. до миналата година бе реализирана национална програма за въздействието му върху българското население.

Концентрацията на радон във въздуха се измерва в бекерел на кубичен метър. Бекерел е единица за радиоактивност, съответстваща на разпада на една частица за 1 секунда (Bq). Референтните стойности на концентрацията на радон в жилищни и обществени сгради, съгласно българското законодателство са:  до 300 бекерела на кубичен метър за старите сгради и до 200 бекерела на кубичен метър за новите.

За старо строителсто се смята това преди 1990 г. и при него+ не са констатирани стойности, доближаващи препоръчителните нива. При новото строителство обаче се контатира по-високи от типичните средни нива. Причината е, че при него като строителен материал за жилищните сгради преобладава тухлата, а за нея концентрацията на радон варира в по-голям диапазон.

Измерванията показват, че в сгради, строени преди 1990 г. концентрацията на радиоактивния елемент е от 60 до 200 бекерела, докато при построените след това здания тя варира межуд 100 и 600 бекерела.

Любопитно е също, че по измерените данни по-висока концентрация на радон се забелязва в селата, отколкото в градовете. Според експертните това е така, защото в селата няма панелно строителство, което е по-малко рисково.

В Първа зона, където показанията са до 100 бекерела, попадат: София град, Видин, Монтана, Враца, Ловеч, Габрово, Стара Загора, Кърджали, Благоевград, Търговище и Варна.

Към Втора зона между 100 и 200 бекерела, спадат: област Перник, София област, Кюстендил, Пазарджик, Смолян, Пловдив, Хасково, Сливен, Бургас, Велико Търново, Плевен, Русе, Разкград, Силистра и Добрич.

Единствено в Ямбол са измерени стойности на радон между 200 и 300 бекерела.

При установяване на превишени стойности на радон регионалните здравни инспекции трябва да уведомят собствениците на сградите и да им издадат предписание и инструкции как трябва да постъпят. При по-ниски нива на радон е достатъчно да бъде добре проветрявано жилището. Когато радонът е със стойност 400 – 500 бекерела е необходимо да се направят строителни дейности, които да го извлекат от почвата.

Основният източник на радон във въздуха на дадена сграда е именно почвата, както и скалите, разположени под нея. Като инертен газ радонът може свободно да прониква в сградите чрез дефекти във външната обвивка на сградата и малки пукнатини в основата. Други източници на радон са строителните материали и питейната вода от водоснабдителните системи.



Облъчването с този елемент води до повишен риск за развитие на рак на белите дробове, като рискът е пропорционален на средната концентрация на радон умножена по времето на облъчване.

По данни на Световната здравна организация (СЗО), радонът е вторият по значимост фактор, предизвикващ рак на белия дроб след тютюнопушенето и фактор номер едно за хора, които никога не са пушили.

Статистиката у нас показва, че всяка година на 100 000 души население се откриват над 200 случая злокачественни новообразувания на дихателни органи и гръден кош, а смъртността е над 50 души. Следователно между 6 и 28 случая от тях биха могли да се свържат с повишена концентрация на радон.

Въпреки че е на последно място по открити злокачествени образувания, ракът на белият дроб е на второ място по смъртност.

Специалистите предупреждават, че рискът за здравето се увеличава многократно при комбинираното действие на тютюнопушене и облъчване от радон.

Радонът (радон-222) е радиоактивен инертен (благороден) газ, по-тежък от въздуха. Образува се при алфа-разпадането на атомните ядра на радий-226, който е дъщерен продукт в уран-радиевото семейство с родоначалник уран-238.

От своя страна, при радиоактивното разпадане на газообразния радон-222 (3,8 дни период на полуразпадане) се образува верига от нови радиоактивни продукти в твърдо агрегатно състояние, а именно полоний-218, полоний-214, бисмут-214 и олово-214 (краткоживущи дъщерни продукти на радона с периоди на полуразпадане под 30 минути).

Тези дъщерни радионуклиди на радона прилепват към съществуващите микроскопични прахообразни частици във въздуха (аерозоли) и при вдишване попадат и се задържат в дихателната система на човешкия организъм.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки