Нов хит в автокражбите: Апаши задигат... катализаторите


Нов хит в автокражбите: Апаши задигат... катализаторите
Снимка: Банско днес
12 Февруари 2018, Понеделник


Това отнема на крадците по-малко от пет минути, а вижте колко печелят

Автор: Десант

Два автомобила – един в Разлог и един в Якоруда, останаха без катализатори през изминалата седмица, съобщи сайтът „Банско днес". 

Колите са били паркирани пред домовете на потърпевшите, като посегателството срещу тях е станало в тъмната част на денонощието. 

При случая в Разлог автомобилът дори бил вдигнат на крик и подпрян с камъни, за което сподели потърпевшата в социалните мрежи и отправи предупреждение към всички да бъдат внимателни и особено тези, които нямат гараж или двор.

От полицията предупреждават, че в по-големите населени места подобни кражби се извършват и през деня, най-често в подземните паркинги на големи търговски обекти. В по-малките населени места посегателствата са в тъмната част на денонощието или през нощта.

Самият катализатор се сваля, като се прерязват тръбите посредством тънко стоманено въже и това отнема на крадците по-малко от пет минути. Обикновено те действат на групи от минимум двама души.

Целта им е съдържащите се в катализатора благородни метали – платина, паладий и родий, чиято цена за грам е по-висока от тази на златото. В пунктовете за изкупуване на метали от един катализатор апашите могат да вземат над 100 лева. По-голямо е съдържанието на тези метали в катализаторите на дизеловите автомобили, поради което те са по-предпочитани.

Единственият вариант за потърпевшите е закупуване на нов катализатор. С новите законодателни промени те са лишени от вариант да го заменят с обикновено резонаторно гърне, което е доста по-евтино, но рискуват автомобилът им да бъде спрян от движение заради отровните газове, които ще бълва.

Целта на катализатора е именно да превърне вредните за околната среда отработени газове в безвредни вещества, уточняват от медията.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки