Владимир Владимиров: Всичко в БДЖ си е наред


Владимир Владимиров: Всичко в БДЖ си е наред
Снимка: бТВ
12 Февруари 2018, Понеделник


Нямало фиктивни ремонти на локомотиви, както и служители, които само са зачислени на постове, но не ходят на работа

Автор: Десант

Начинът, по който се управлява БДЖ, обективно се вижда от резултатите на дружеството, ние го извадихме от фалит. В края на 2009 г. не можеха да се плащат заплатите, сега никой не говори за фалит, говорим за закупуване на нови влакове. Така изпълнителния директор на холдинг „Български държавни железници“ Владимир Владимиров коментира в сутрешния блок на бТВ исканията за оставки в дружеството. 

През 2009 г. дружеството имаше 850 млн. задължения, а към 1 март тази година задлъжнялостта по баланс ще бъде 360 млн., обясни Владимиров. И добави, че една голяма част от тези пари са дадени от държавата като заем, с тях ще бъде увеличен капиталът и те не подлежат на връщане.

Друга малка част са оперативни задължения към персонала, например, или различни счетоводни разчети. Реално това, което трябва да бъде платено, е 196 млн. От тях 100 млн. са към втория облигационен заем, които са изключително проблемни – текат тежки наказателни лихви, осъдени сме по всички възможни дела, ще има още по-тежки последствия, каза той.

Затова Владимиров очаква да има сериозна държавна намеса, за да може да се погасят тези задължения до края на годината. Това е жизненоважно за дружеството, за да можем да решим всички останали проблеми, посочи изпълнителният директор.

По думите му железниците не трупат нови задължения, напротив, „намаляваме задълженията, без да сме взели 1 лев заем“.

За състава на БДЖ Владимиров посочи, че вагони към момента не липсват. Закъснения има, призна той, като изтъкна, че една част са по причина на БДЖ, но друга са извън дружеството.

Гостът посочи, че се готви процедура за нови мотрисни влакове, която ще започне през април. За целта „държавата е предвидила 35 млн. капиталов трансфер. Очакваме през първите две години да направим авансово плащане по 35 млн. и след това, с останалите, в рамките на 10 години всичко да бъде изплатено“.

На въпрос за извънредния труд на машинистите Владимиров призна, че такъв има, но уточни, че в БДЖ той се калкулира по Наредба 50 и колективния трудов договор.

Той посочи, че за труд се смятало и пътуването на машиниста от дома му до депото, инструктажа и пътуването му до началната точка на курса, който трябва да извърши, както и прибирането му у дома.

В това време той е пътник и, ако се извади пътуването, няма никакъв извънреден труд. Но не означава, че не търсим решение на проблема, добави гостът.

Той отрече обвиненията, че локомотиви да влизат за фиктивен ремонт, като посочи, че прокуратурата в момента извършва проверка на БДЖ и за ремонти, и дали има служители, които не идват на работа.

Според Владимиров такива служители нямало, хора от футболния отбор не били зачислени на определени позиции. Имало просто служители, които играят футбол в свободното си време. За този отбор не се дават пари, това е сдружение, което се намира извън БДЖ, заяви той.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки