Внесоха законопроект, който ще улеснява строителството на ски писти и лифтове


Внесоха законопроект, който ще улеснява строителството на ски писти и лифтове
11 Февруари 2018, Неделя


Поправките в Закона за горите не се отнасят за ресторанти, хотели и атракции

Автор: Десант

Депутати от "Обединени патриоти" и ГЕРБ внесоха проект за промени в Закона за горите, които значително ще улеснят строителството на ски писти, лифтове и други съоръжения в планините.

Поправките разрешават строителство и реконструкция на "ски писти, станции и стълбове на лифтове и влекове, включително за нуждите на основен ремонт и реконструкция на съществуващи такива", без да се извършва процедура за смяна на предназначението на горските територии, върху които е предвидено да се строи.

Измененията предвиждат да отпадне още изискването в закона, според което не е позволена промяна на предназначението на горски територии за ски писти и стълбове за лифтове и влекове, когато изграждането им не е предвидено в приетите областни планове за развитие на горските територии. Така строителство може да има вече и без да се съобразява то със съответния план за гората.

В мотивите за предлаганите поправки в Закона за горите се изтъква нуждата от спешни законодателни мерки за създаване на адекватни и равни условия за развитие на ски и планински туризъм в зимните курорти на страната, предвид нарастващата роля на зимния туризъм, както и налагането на България като лидер в този вид спортна Балканите. В същото време макар да се мотивират с нуждата от развитието на туризма, предложенията за поправки не дават такива облекчения за ресторанти, хотели и атракции, а само за писти и лифтове.

Според вносителите изискването за процедура по изключване на съответните земи от горския фонд и придобиването на статут на урбанизирани територии създава вътрешни противоречия.

В страницата си във "Фейсбук" вицепремиерът Валери Симеонов коментира новия законопроект: "Приети под чуждестранен натиск и силна преса на зелени НПО-та, приетият през 2012 г. закон създаде режим, при който само административните процедури по въвеждането в експлоатация на лифт в България отнемат над 14 години.

За сравнение, уникалният кабинков лифт в Зьолден, един от най-големите в света, е получил разрешения от държавните институции в Австрия за по-малко от година и половина.

За капак на всичко, старият закон въвежда лифтовете и пистите като специално изключение от другите видове надземна и подземна инфраструктура като далекопроводи и ВиК относно нуждата от промяна на предназначение на земята.

Тоест, за един далекопровод не се изисква смяна на предназначение на земята, но за един лифт или писта се изисква. Това прави само административните разходи по изграждане на една средна ски зона в България от порядъка на десетки милиони левове.

Логично, след въвеждането на тези две безумни регулации, в цяла България не бе изграден нито един нов ски лифт или писта, а в Европа за същия период се направиха 2000 нови лифта".

Валери Симеонов изтъква още, че коригирането на безумствата в Закона за горите ще е приоритет на управляващата коалиция, тъй като от националният интерес на България е планинската инфраструктура да се развива в цялата страна



В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки