Извънредно: РДГ-Бургас прати целия си наличен състав да проверява горите в Странджа (ОБНОВЕНА, СНИМКИ)


Извънредно: РДГ-Бургас прати целия си наличен състав да проверява горите в Странджа (ОБНОВЕНА, СНИМКИ)
09 Февруари 2018, Петък


Проверките са насочени към държавните горски стопанства на територията на Ново Паничарево, Граматиково и Малко Търново, които тези дни станаха обект на журналистически интерес от страна на Десант и телевизия СКАТ

Автор: Севдалина Пенева

Целият наличен състав на Регионалната дирекция на горите в Бургас е мобилизиран за мащабна проверка в горите в Странджа. Инспекцията продължава вече втори ден, а резултатите от нея ще станат ясни в понеделник, научи Десант.

Проверките са насочени към държавните горски стопанства на територията на Ново Паничарево, Граматиково и Малко Търново, които наскоро станаха обект на журналистически интерес от страна на сайта Десант и телевизия СКАТ. (Още по темата прочетете ТУК.)

Служителите на РДГ-Бургас изясняват дали се спазват стопанските планове за сеч на дървесина, дали има изсечени в повече от допустимото дървета, как се извършва самата сеч.

На 8 февруари Георги Бъклев публикува на Фейсбук страницата си потресаващи снимки, направени по южната страна на билото в местността „Черешата“, където е телевизионната кула на М. Търново, на около 3 км. от града. 

Това е незаконна сеч, спряна и дадена на прокуратурата, уточнява авторът на кадрите. И добавя: 

"Повече от година дърветата стоят тук, а може и да изгният, като знаем възможностите на българските прокуратура и съд. Това подборна сеч ли е или отгледна, не разбирам, но май си е гола сеч! Най вероятно няма да има виновни, всичко ще отнесе вездесъщия „Неизвестен извършител“, както и гората и жителите на Странджа. Както казва народът: „Керванът си върви...“, но кучета няма, които да залаят, защото както казва Ботев: „Дим, дим, под който ние българите така сладко спим.“ Кой не си е свършил работата? Разбира се ДГС - М. Търново и Дирекцията на ПП „Странджа".



Междувременно станаха ясни резултатите от масираните проверки в община Сливен (регионалните дирекции на горите в Сливен и Бургас са под общата шапка на Югоизточно държавно предприятие със седалище Сливен и директор Пейо Върбанов).

Фирми с разрешителни изсичат горски площи с размер 10 и повече пъти над допустимото, а вместо бор, „под ножа" минава и дъб, става ясно от констатациите, направени от служители на местната дирекция на горите.

Какво точно се случва в сливенския лес става ясно от публикация на горския служител Юсеин Шакиров в социалните мрежи.

Предоставяме ви неговия текст едно към едно, без редакторска намеса:

„За месец януари откритите нарушения на бракониери, фирми и колеги, както и задържана дървесина, е 224 кубика. В две ДГС-та констатирахме, че фирмата, която извършва сечта, е отсякла дървесина, която не е трябвало да бъде изсечена.

По технологичен план имат две просеки, които са с три метра ширина, а реално са направени 12 просеки, като ширината им започва от 5 метра и стигат до 10 метра. Просеките им са през 15, 20 метра, което също е недопустимо.

Друго нарушение бе, че освен бор, нямаха право да секат друг дървесен вид, а констатацията ни доказа, че е отсечен и извозен дъб. Дървесината я измерихме и задържахме.

В други отдели видяхме,че маркировката на дървесината върви след сечта, което е също недопустимо. Синята боя още цапаше и бе върху листата и прясно отсечените пънове.

В друго ДГС по документи ни направиха впечатление няколко фрапантни пропуска и отидохме на терен. Там в два отдела бе посочено, че сечта се извежда на цялата площ на двата отдела, но на терена видяхме, че се е извело сеч само на 20 метра от основния път, а в другия отдел сечта се е извела на 50%, като в единия отдел трябваше да има на склад 160 кубика дърва, които реално ги нямаше.

За откритите и констатирани от нашия екип нарушения, всички замесени ще бъдат дадени на компетентните органи.

От тази година съвместно с РДГ и полицията започваме съвместни проверки да ограничим набезите на каруците, доставящи незаконна дървесина. Бяха задържани 15 такива каруци с 15 кубика дърва за огрев, както и две машинки - моторни триони. Съставените АУАН за месец януари са 35 броя.

Предполагам, че от съвместните ни акции с полиция и РДГ по пътищата, по-рядко ще се срещат каруци с незаконна дървесина, защото на тях в последните месеци на зимния сезон им е „урожаят". На съвестните граждани препоръчвам да дават сигнали за нередни неща, както на колеги от горите, така и на телефон 112.“

А това са кадрите, направени от Георги Бъклев, от които ще ви се изправят косите:

















В категории: Новини , Разследвания

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
??!!!
13.02.2018 10:29:13
0
0
Какви са законите за опазването/охраната/контрола на разрешителните за фирмите/или бракониери?
Навсякъде в България, в градове... и мои познати се чудят... се секат дървета, т.е клони в градинки, паркове, крайулични дървета ??? винаги съм подавал сигнали, вкл. писмено (за един парк!!!) за вандалски прояви спрямо растителност... От много години... И последно преди 2 месеца на 112....за нарушаване естетиката на дървото. След 10 мин. изчезна машината с телескопично съоръжение. И след 2 дена... цялата градинка - цялата корона, основните клони изсечени. Подобно нещо в други междублокови пространства с дървета 50-60 годишни дървета!!!???? В кв. Младост, София също ми се е случвало да виждам вандалски прояви към туи, борчета. Обаждам се в отдел Екология в Общината/Съвета. Благодарят ми, съвестен гражданин и т.н. На другите места - изпратете го писмено!!! Не задават допълнително въпроси, ако не що не е обяснено, не им е ясно... Изпратете го писмено. Мвесто да ти благодарят, че си съвестен гражданин. последно на 112. И след 2 дена- е заминала цялата градинка???!!! Малко е идиотска цялата работа. И патрулни коли на МВР минават... В София, на колко места се проявява това "творчество" (вандализъм и от колко години)??? От ЕС са изнесени данни - 68% от колите са стари за движение в България!!!!! Кой ще предприеме действия да изчезнат тия коли? Ами дървета, градинки??? какво е това нещо??? Преди години, съседи викаха телевизия! В крайна сметка медиите дойдат да си направят материала/репортажа .. и никакъв резултат. По други поводи. Освен това, данните, че 68% от МПС не трябва да са в движение, от ЕС или ЕК -не излизат в интернет. Чули са го по радиото, Хоризонт, преди 2-3 седмици и ми казаха. Говорела е жена на английски и е имало превод на български. Старите МПС са квалифицирани като "трошки". ("Гонки" ... на/според г-н Борисов, заглавие от вестниците отпреди няколко години....
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки