ЕК трябва да изясни какви са ползите или вредите от смяната на времето


ЕК трябва да изясни какви са ползите или вредите от смяната на времето
09 Февруари 2018, Петък


Засега въпросът с отмяната на местенето на часовниковите стрелки напред и назад остава нерешен

Автор: Десант

В четвъртък в Европейския парламент се състоя дебат за това дали да продължи да съществува или не лятното и зимното часово време. До окончателно решение обаче така и не се стигна. Но с 384 гласа „за“, срещу 153 „против“ и 12 „въздържал се“ евродепутатите приеха Резолюция, в която призоваха Европейската комисия за задълбочена оценка на настоящата смяна между зимно и лятно часово време, която да изясни ползите и вредите от местенето на часовниковите стрелки.

В много държави, включително и в България, отдавна вървят петиции и граждански инициативи тази практика да бъде отменена. Хората се притесняват от последиците за здравето им вследствие от смяната на времето, което се случва два пъти годишно - през уикенда на последната седмица на март и октомври. В официалното съобщение на ЕП след сесията в четвъртък обаче се изтъква, че за няма категорични доказателства как смяната се отразява върху здравното състояние на населението.

Според евродепутатите, множеството проучвания не са успели да достигнат до заключителен резултат. Но те все пак признават, че има индикации и за негативни последици за човешкото здраве от превъртането на стрелките два пъти годишно. Затова и поискаха от Европейската комисията да направи задълбочена оценка на Директивата относно разпоредбите за лятното часово време и ако е нужно, да изготви предложение за ревизия.

Според настоящата Директива, която действа от  2011 г., датата и часът за началото и края на лятното часово време в целия ЕС са хармонизирани. Целта на това е да се спомогне за ефективното функциониране на вътрешния пазар.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки