Камери в детските градини само маскирали проблема, смята министърът на образованието


Камери в детските градини само маскирали проблема, смята министърът на образованието
Министър Красимир Вълчев Снимка: бТВ
09 Февруари 2018, Петък


Това щяло да демотивира учителите, смята Красимир Вълчев. От утре обаче започват родителски протести в цялата страна

Автор: Силвия Горанова

С поставянето на камери в детските градини само ще маскираме истинския проблем, ще демотивираме учителите, ще изпаднем в спиралата с технически средства да продължаваме да търсим изгубеното доверие. Това обяви в предаването „Тази сутрин” по бТВ министърът на образованието Красимир Вълчев по повод скандала с агресията към деца в детска градина „Брезичка” в Бургас.

Той определи поведението на възпитателите, заснети със скрита камера, като непрофесионално и осъдително. По думите му няма как директорът и другите учителите да не са знаели за случващото се.

Нищо не остава скрито, с камери или без камери – училищата и детските градини трябва да намерят механизмите за вътрешна регулация , уточни министърът.

Относно разпоредбата деца от ромските махали да бъдат насочвани към паралелки извън района, в който живеят, Вълчев смята, че приемането на това като привилегия е неправилен прочит. Той уточни, че разпоредбата е на ниво обществено обсъждане и предстои да бъде прецизиран.

По думите му това е политика, която се прилага и сега от общините и тя е важна мярка срещу сегрегацията.

Междувременно Националният инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система мобилизира структурите си по места и вече обявените протести са в 11 града на страната. Ако няма реакция от страна на институциите, ще се активизират и малките градове с втора серия протести, предупреждават организаторите.

Протестите са в подкрепа на гражданската инициатива, която бе внесена в Народното събрание с искане за мандатност на директорите и началниците на РУО, видеонаблюдение във всички помещения на ясли, градини и училища. Също така предложенията, внесени в народното събрание, включват увеличаване заплащане на учителите, намаляване броя на деца в групите, ранно пенсиониране на всички, които работят с деца и др.

Протестите не са срещу учителите, напомнят от Националния инициативен комитет. Оттам заявяват, че дори биха ги подкрепяли, защото всичко, което е добре за учителите е добре и за децата.

Разочаровани сме от синдикатите, поради това, че водят мракобесническа политика и не се борят за по-добри условия на труд. Призоваваме за диалог учителите, които не са обвързани със синдикатите и могат да участват в разговорите без да им се влияе, за да изготвим общи предложения. Всеки един учител, който е готов да работи за промени, нека дойде и да се свърже с нас“, се казва в писмо до медиите.

Протестите започват на 10 февруари, събота, в Бургас, а на следващия ден - в неделя, ще има протести в други три града - Варна и Пазарджик от 11,30 ч. и в Плевен от 16,00 ч.


В категории: Новини , Образование

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки