Бони Петрунова остава за постоянно директор на Националния исторически музей


Бони Петрунова остава за постоянно директор на Националния исторически музей
Снимка: news.bg
06 Февруари 2018, Вторник


Досега тя изпълняваше временно длъжността

Автор: Десант

Изпълняващата длъжността директор на Националния исторически музей доц. д-р Бони Петрунова вече е официален титуляр на институцията. На проведения на 5 февруари конкурс тя събра повече точки от конкурентката си в надпреварата проф. Вера Бонева от Университета по библиотекознание и информационни технологии. По данни на в. "Сега", позоваващи се на източник от Министерството на културата, доц. Петрунова е получила 800 точки по време на изслушването, а проф. Вера Бонева е оценена с 462 точки.

До избирането на нов шеф на НИМ се стигна, след като дългогодишният директор на музея – проф. Божидар Димитров, излезе в пенсия от 1 ноември миналата година. На предишния конкурс кандидати бяха той и отново проф. Бонева, но историкът се пенсионира, а тя не бе допусната до участие в надпреварата за поста.

Конкурсът за постоянен директор на НИМ беше подновен в началото на тази година. Сред кандидатите бяха и председателят на движение "Възраждане" Костадин Костадинов и Симеон Хинковски, но те не бяха допуснати за финалното препитване, до което достигнаха доц. Петрунова и проф. Бонева.

Тази сутрин министърът на културата Боил Банов потвърди в ефира на БНТ, че има избран директор на НИМ, но имал притеснение, че преди да се е разписал, не може да го оповести.

Доц. Петрунова е известен археолог. Тя е научен сътрудник І степен от 1996 г. През 1988-1996 е специалист в НАИМ-БАН. Била е екскурзовод в НИМ през 1984-1988. През 1980-1983 е инспектор по паметниците на културата в Община Дългопол Доц.

Петрунова през 1996 става доктор по история. Дисертацията й е на тема "Погребални обичаи и обреди в българските земи през ХV - ХVІІ в. (по данни от християнските некрополи)". През 1980 става магистър по история, български език и литература и археология, СУ "Св. Климент Охридски".

През 2003 г. е член на организационния комитет за издаване Корпус на паметниците от територията на бившата Османска империя, фондация "Темими", Тунис 2002-2003 ръководител на проект към ССА "Българските земи през ХV - ХVІІ в."

През 2001 е член на организационен комитет за честване на годишнина от откриването на Панагюрското съкровище (научна конференция и изложба)

През 1993-1994 г. е ръководител на програма "Издирване на мястото на битката от 1443 г. между войските на Османската империя и полския крал Владислав ІІІ Ягело (Варненчик)", финансирана от посолството на Република Полша

През 1992-1993 г. е член на Проблемната група на АКБ и отговорник за методическото ръководство и изпълнението на договора с Министерство на културата в бившите окръзи Софийски, Кюстендилски и Пернишки

През 1988 г. става учредител на археологическа карта на България с разработка "привеждане в известност на намиращата се в музеите информация за археологическите обекти".


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки