Колю Ганчев - един от най-близките съратници на Левски


Колю Ганчев - един от най-близките съратници на Левски
05 Февруари 2018, Понеделник


На 5 февруари се навършват 175 години от неговото рождение

Автор: Атанас Коев

Никола Ганчев (известен и като Колю Ганчев) е един от изявените дейци на българското национално-освободително движение от края на 60-те до средата на 70-те години на ХIX век, близък съратник и сподвижник на Апостола на свободата Васил Левски. Той е сред организаторите на Старозагорското въстание през 1875 г. и виден участник в него. На 5 февруари се навършват 175 години от неговото рождение.

Бъдещият бунтар е роден в Стара Загора на 5 февруари 1843 г. в родолюбиво и патриотично българско семейство, като още от малък е възпитаван в любов към народа си и омраза към турския поробител. Първоначално момчето завършва петокласното училище в родния си град, а след това се занимава с часовникарство и обущарство. Участва дейно в обществено-културния живот на местното читалище, изявявайки се като надарен театрал и музикален деец.

В края на 60-те години на ХIX век Никола Ганчев се включва в българското национално-освободително движение. Той е един от съучредителите на основания през 1869 г. от Васил Левски революционен комитет в Стара Загора.

Първоначално той е член на комитета, а впоследствние е избран за негов председател. Като съученик на Апостола на свободата постепенно става един от най-близките негови сподвижници и съратници в Южна България.

Старозагорският бунтар преживява тежко залавянето и смъртта на Васил Левски, но въпреки голямата загуба, продължава с още по-големи сили революционната си дейност. През 1873 г. той участва в Общото събрание на Българския революционен централен комитет (БРЦК), провело се в румънската столица Букурещ.

Ганчев взема дейно участие в подготовката на Старозагорското въстание, която започва през лятото на 1875 г., превръщайки се в един от основните организатори на предстоящия бунт. Заедно с братята Михаил и Георги Жекови, Стефан Стамболов, Господин Михайловски, Стефан Чифудов, Руси Аргов, Никола Райнов-Пантата и много други набира средства, набавя оръжие и боеприпаси за предстоящите въоръжени действия.

След неуспеха на въстанието видният български революционер се укрива, но е заловен от турските власти, като в продължение на няколко месеца е подложен на жестоки изтезания, за да издаде своите другари. Накрая е осъден на смърт чрез обесване.

На 19 май 1876 г. Никола Ганчев е изведен на градския площад в Стара Загора и присъдата му е изпълнена пред очите на неговите съграждани. Така само на 33-годишна възраст загива един велик българин, отдал целия си съзнателен живот за освобождението на България от османско владичество.

Днес признателните потомци са издигнали паметник на видния български революционер в центъра на Стара Загора. На негово име са кръстени квартал и улица в родния му град.


В категории: История , Войни за освобождение

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки