Заради спора за името на Македония: Хиляди излязоха на протест в Атина


Заради спора за името на Македония: Хиляди излязоха на протест в Атина
04 Февруари 2018, Неделя


Недоволните се събраха на площад "Синтагма", за да изразят категоричната си позиция по "Македонския въпрос"

Автор: Десант

Стотици хиляди излязоха на протест в центъра на гръцката столица Атина заради спора за името на Македония. Недоволните се събраха на площад "Синтагма", за да изразят категоричната си позиция по "Македонския въпрос". Протестът се провежда при засилени мерки за сигурност.

Митингът е организиран от крайнодесни гръцки политици и партии, подкрепен е от профашистката „Златна зора“ и групировката "Рубикон". Организаторите настояват по никакъв начин терминът Македония да не бъде използван в наименованието на държавата, съобщава БГНЕС. Премиерът на Гърция Алексис Ципрас обаче е категоричен, че това няма как да се случи, защото Република Македония е призната под това име от много държави по света.

Тази неделя говорителят на гръцкото правителство Димитрис Цанакопулос заяви, че преговорите със Скопие не зависят от митинга в Атина.

"Правителството се опитва да намери патриотично решение на спора за името, който създава проблеми на страната вече 25 години, но това не означава, че ще направим външната политика на Гърция, заложник на "националните права", подчерта той.


В категории: Новини , Международна политика , Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки