Валери Симеонов към губернатора на Одеса: За нас сте повече от приятели


Валери Симеонов към губернатора на Одеса: За нас сте повече от приятели
03 Февруари 2018, Събота


Българска делегация от 35 членове пристигна в Одеса, водена от вицепремиера по икономика и демографска политика Валери Симеонов

Автор: Десант

Българска делегация от 35 членове пристигна в Одеса, водена от вицепремиера по икономика и демографска политика Валери Симеонов. Сред членовете на делегацията, освен представители на бизнеса, има седем народни представители от НФСБ, както и трима зам.-министри от квотата на НФСБ – Румен Димитров (културата), Красимир Първанов (енергетика) и Валентин Йовев(регионално развитие).

Днес групата бе на работна среща при губернатора на Одеса Максим Степанов.

„Болградският район е най-големият на ваша територия – населен най-много от наши сънародници. Бих искал да подчертая пред вас, че нашите отношения са повече от приятелски. Говоря за всички сфери от обществено-икономическия и културен живот. Затова ние сме дошли при вас с надеждата, че можем реално да си сътрудничим”, заяви в началото на срещата Валери Симеонов.

Той постави редица проблеми на българите от Болградския район, но най-вече настоя за изграждането на пътя Болград-Измаил.

В Украйна към настоящия момент живеят приблизително 500 000 българи, за които Симеонов изказа искрената си загриженост.

В програмата на българската делегация е включено посещението на завод „Одескабел”, чийто генерален директор е бесарабски българин. Предприятието е едно от най-големите в бранша и произвежда кабели за енергетиката, телекомуникациите и пътищата. Ръководството на завода настоя да получи съдействие от вицепремиера за възможност да бъде изнасяна тяхна продукция на българския пазар.

Групата посети и генералното консулство в Одеса, където бе обсъдена идеята на нашия генерален консул Димитър Тучков. Тя е свързана с проект за изграждане на паметник на патриарха на българската литература Иван Вазов пред самото генерално консулство в центъра на черноморския пристанищен град. Вазов е живял няколко години в Одеса, където е написал началото на епохалния си роман „Под игото”.


В категории: Политика , Международна политика , Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки