Гадания и поличби за Петльовден


Гадания и поличби за Петльовден
Снимка: outingtoursbycielo.blogspot.bg
02 Февруари 2018, Петък


И какво е общото между него и църковния празник Сретение Господне

Автор: Десант

На 2 февруари Църквата празнува Сретение Господне. Това е един от четирите празника, посветени на Божията майка.

Сретение от славянски означава „среща“ и на него се чества четиридесетият ден от раждането на Христос и посрещането му от праведния Симеон. Оттук е останал и християнският обичай на 40-я ден от раждането майката да носи детето в църквата, където му се чете т.нар. „чиста молитва".

В народния календар този ден също е посветен на децата. За да бъдат предпазени те от болести се коли петел и затова се нарича Петльовден.

На обредната трапеза задължително се слага цял сварен петел или сготвен с булгур на яхния. Сервира се още зелник, който се прави от булгур и сирене, прясна питка, кравайчета и греяно вино, подправено с лютив червен и черен пипер.

В миналото на този ден нашите деди не докосвали нищо остро – нож, брадва, ножица, куки, не плетели и не работели. Вярвало се, че така децата няма да се родят с белези и ще бъдат здрави.

Младите момичета пък не излизали навън, защото се вярвало, че какъвто човек срещнат първи през този ден, с такъв характер ще бъде и бъдещият им съпруг.

По това какъв е денят се гадаело каква ще е годината. Ако времето е хубаво, такова ще е и през следващите 40 дни. Ако на този ден дадеш пари – цяла година ще даваш, ако вземаш – цяла година ще вземаш.

През 2010 г. в чест на този празник във варненското село Голица бе открит 80-сантиметровият монумент на петел, който и до днес остава единствен у нас. Символът на мъжките рожби е изваян от Йордан Кръстев, а камъните за постамента са донесени от близката река и са подредени лично от главния архитект на община Долни чифлик Живко Железов.


В категории: Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки