Европейски проект припомня първите свободни протести в България


Европейски проект припомня първите свободни протести в България
Снимки: РИМ-Русе
01 Февруари 2018, Четвъртък


Промоционален клип на русенския музей представя екологичната катастрофа в дунавския град в края на периода на социализма

Автор: Десант

На 1 февруари отдаваме признателност към жертвите на комунистическия режим.  

С материали, свързани с хлорните обгазявания в града през 80-те години на ХХ век и с първите свободни протести в България Регионален исторически музей – Русе участва в електронната база данни на европейския проект “COURAGE”

Създаден е и промоционален клип, който представя екологичната катастрофа в дунавския град в края на периода на социализма, като извежда значението на протестните действия за създаването на граждански организации.

На 28 септември 1987 г., без разрешение от страна на властите, русенски граждани се събират на площад „Свобода” с призиви за разрешаване на ескалиращата криза с хлорните обгазявания от Химическия комбинат „Верахим” в Гюргево, Румъния. Смелите действия на шестте жени-инициаторки на протестните действия, срещат широка обществена подкрепа не само от Русе, но и от други градове на страната, припомнят от РИМ-Русе.

Проектът "COURAGE" изследва културното наследство на несъгласие (т. нар. културна опозиция) в страните от бившия социалистически лагер. Дейностите целят създаването на онлайн база данни за свързване и представяне на колекциите, които съдържат материални свидетелства за неагресивните форми на противопоставяне срещу действията на тоталитарните режими.

Проектът, към който се попълва и електронен регистър, обединява усилията на научни и културни институции от Унгария, Полша, Германия, Чехия, Румъния, Великобритания, Литва, Хърватия и Словакия. 

Протестите против хлорните обгазявания в Русе, започнали през септември 1987 г., "отключват" създаването на множество обществени и граждански организации и се превръщат в един от символите за края на комунистическия режим в България.

През 2014 г. фотографски материал от фонда на отдел „Най-нова история” по темата за русенските екопротести бе вкючен и в международната изложба „Експрес Свобода. Пътища към 1989 година” на Европейската мрежа за памет и солидарност (ENRS), създадена за да отбележи годишнината от падането на Берлинската стена.

През 2018 г. се навършват 30 години от учредяването на Обществения комитет за екологична защита на Русе.




В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки