Хотелиери в Слънчев бряг искат оставката на Николина Ангелкова


Хотелиери в Слънчев бряг искат оставката на Николина Ангелкова
31 Януари 2018, Сряда


В отворено писмо до Валери Симеонов те категорично се противопоставят на „новата визия“ на курорта, която ще го превърне в комплекс на екотоалетни

Автор: Севдалина Пенева

Членовете на СНЦ „Клуб на хотелиера Несебър“ категорично се противопоставят на одобряването на схемата за разполагане на „модерните“ павилиони с единна визия и определяне на местата за атракциони. Като цяло мерките на Министерството на туризма задълбочават още повече проблемите в черноморските курорти.


Диана Колчева, СНЦ „Клуб на хотелиера Несебър“

Затова хотелиерите и ресторантьорите искат оставката на министъра на туризма Николина Ангелкова, става ясно от отвореното им писмо, адресирано до министър-председателя Бойко Борисов, до вицепремиера по икономическата и демографска политика Валери Симеонов и до председателя на Народното събрание Цвета Караянчева.

През последните години усилено се тиражира от медиите, че к.к. „Слънчев бряг“ е място за евтин алкохолен туризъм. Ние, хотелиерите, упражняващи тази дейност на територията на комплекса, категорично заявяваме, че това не отговаря на обективната реалност, са казва в писмото.

От клуба на хотелиерите напомнят, че делът на младежите, посещаващи курорта в периода 20  юли – 10 август е едва  8 - 12 % от общия дял туристи. В изследване на нагласите на туристите, посещаващи к.к. „Слънчев Бряг“, поръчано от Booking.com, над 67% от интервюираните туристи от пазари, като Великобритания, Русия и Германия заявяват, че възприемат курорта, като място за семейна ваканция, и че биха го посетили отново с децата си.

„Министърът на туризма – г-жа Ангелкова, назначена от Вас, за да се грижи за туристическия имидж на дестинация България, не само, че не успява да разреши проблемите в курортния комплекс, но и решава да превърне най-големият ни курорт в комплекс на екотоалетни“, негодуват хората в бранша.

Председателят на клуба Диана Колчева настоява да се демонтират всички преместваеми обекти по чл. 56 по закона за устройство на територията, който е в сила от 90-те години.

„Аз също не споделям голяма част от решенията, които се взимат в това министерство, защото тези решения обслужват само определени кръгове“, каза вицепремиерът Валери Симеонов.


Валери Симеонов, вицепремиер и лидер на НФСБ

Той добави, че настояването павилионите в Слънчев бряг да се запазят на всяка цена не е в полза на държавата, нито пък на курортния комплекс. Още през декември туристическите организации са входирали до него друга декларация, в която категорично са заявили позицията си, че не желаят в националните ни курорти да има „такива обекти с дюнери, кюлоти, сутиени и джапанки, които само загрозяват и съсипват този хубав курорт“.

„От павилионите човек не може да види морето в Слънчев бряг. И въпреки напрежението и скандалите, които сме имали миналата година, виждам, че министърката на туризма пак тръгва в грешна посока. „Нова визия“ да предлага. С други думи, българският туризъм си остава на дъното. Имаме стратегия, която сме записали в програмата за управление на страната, но тя, за съжаление, до този момент не се спазва и не се изпълнява“, каза още Валери Симеонов.  


Слънчев бряг и сега си има екотоалетни, грозно е и новите павилиони да приличат на тях, казват хотелиерите

Ето какви са мотивите на хотелиерите и ресторантьорите да искат оставката на Ангелкова:

"Господин Борисов, в рамките на трите мандата сте допускали много грешки, които впоследствие сте поправяли, вслушвайки се в гласа на обществото. Надяваме се да поправите и тази грешка, допусната през миналия мандат и продължаваща до днес, а именно като отстраните от длъжност г-жа Ангелкова, като Министър на туризма, поради несправяне със задълженията ѝ в огромна степен.
Бихме искали да ѝ напомните че:

- е назначена за Министър на туризма, а не за Министър на търговията на дребно в павилиончета, защото националния туристически продукт се създава от трите основни услуги – нощувка, хранене, транспорт, а не от сергиите, количките за голф, велосипедите  и триколките, които пък застрашават живота и здравето на децата тичащи не  само по крайбрежната алея, а и в целия комплекс;

- като Министър на туризма има за цел да обединява бранша, а не да го разединява;

- като Министър на туризма е добре да се съобразява с мнението на бранша, защото браншът формира сериозен приход от данъци в държавния бюджет, а делът на туризма отнесен към БВП е над 12%;
като Министър на туризма трябва да работи активно за утвърждаване на страната като конкурентоспособна туристическа дестинация за устойчив, целогодишен, туризъм с високо качество и стойност на предлаганата услуга;

- като Министър на туризма трябва да полага целенасочени усилия, така че България да се възприема като атрактивна туристическа дестинация със своята уникалност - културно наследство и природни дадености.

Според нас, г-жа Ангелкова не само не успя за целия период на управление да вдигне туристическия имидж на страната с целенасочени действия в управлението на сектора, но целенасочено се опитва да допринася за факторите, които намаляват качеството и стойността на туристическите услуги, погледнато в цялост.

Обръщаме се към Вас и към вицепремиера Валери Симеонов, в чийто ресор е сектор „туризъм“ с искане да се вземат спешни мерки, до началото на туристическия сезон, за поверяването на сектора в ръцете на добър професионалист с ясна визия за туризма и за туристическите продукти към които е необходимо да се стреми българската държава.

Обръщаме се към Вас и към вицепремиера Валери Симеонов с искане изброените проблеми, да се решат до началото на  туристическия сезон, за да не предприемаме последващи действия :

Да се демонтират всички временно преместваеми обекти по чл. 56 от ЗУТ от алеите, тротоарите и плажната ивица в к.к. „Слънчев бряг“, които от дълги години нарушават неговата цялостна визия и нивото на курортния комплекс. Това може да бъде постигнато чрез изменение и допълнение на ЗУТ и ЗУЧК, като се предвидят изключения за тези обекти, с които се осъществяват задължителните и спортно-развлекателни дейности по плажовете;

Да се прекратят неуредиците с инфраструктурата в курортния комплекс, които произтичат от това, че собствеността й е държавна, и спешно трябва да бъде прехвърлена за безвъзмездно управление на община Несебър по примера на община Бургас, която управлява държавна собственост - остров „Света Анастасия“, мостика и историческото ядро на Морската градина. С това действие ще се постигне осъвременяване на цялостната инфраструктура на к.к. „Слънчев бряг“, която изостава с близо 30 години от хотелиерството – проектиране и изграждане на канализация  за събиране на дъждовните води, алеи, улици, тротоари, зелени площи, осветление, сметосъбиране и сметоизвозване, машинно метене и миене на комплекса. Предприятието „Слънчев бряг“ АД да се преобразува от държавно в общинско дружество – тези два проблема могат да бъдат отстранени незабавно с вземането на решение от  Министерски съвет;

Да се спазват правилата заложени в нормативните документи за силата на звука и височината на децибелите, които са допустими  за питейните заведения и да  важат за всички. Това ще се постигне чрез изменение и допълнение на Закона за защита от шума в околната среда;

Да се спазват разпоредбите, регламентиращи озвучаването на откритите питейни заведения във времето от 14.00 часа до 16.00 часа и след 23.00 часа и да важат за всички. Това може да се постигне чрез изменение и допълнение на Закона за защита от шума в околната среда;

Тези проблеми бяха адресирани още през лятото на 2017 г. до Вас и г-жа Ангелкова, която да вземе предвид мнението на браншовиците, като се съобрази с него.  А  тя се държи все едно, че никога не е чувала за това, с което уронва авторитета на институцията - Министерство на туризма и поставя Вас – Министър–председателят, в неизгодна позиция пред избирателите Ви.

Също така изказваме дълбокото си възмущение от факта, че г-жа Ангелкова преписва ръста на туристическите пристигания изцяло на своите усилия, като управляваща сектора. За всички е ясно, че ръстът е следствие на международната обстановка.

От една страна атентати, земетресения и други бедствия, които сполетяха съседна Турция, Египет и Тунис, а от друга, че Европа излезе от кризата, а това неизбежно води до ръст на пътуванията на европейските граждани. Бихме искали да попитаме какво се случва с руските туристи, за които тя предвещаваше ръст от 30 % през 2017г., а днес фактите сочат, че има спад между 5% и 7%, а страната ни губи конкурентостта си на този пазар?!

СНЦ „Клубът на хотелиера“ е сдружение с нестопанска цел, чиято мисия е да работи за просперитета на своите членове, упражняващи дейността хотелиерство; да защитава техните интереси пред държавните и общински органи на управление; да работи за устойчивото развитие на туризма във всичките му видове и форми, не само на територията на община Несебър и к.к. „Слънчев бряг“, но и в цялата страна, както и за решаването на проблемите, които пречат да се достигнат средни и високи нива на предлаганите туристически услуги в България.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки