Барометър: Българите не искат Истанбулска конвенция, но нямат нищо против втора кабинка на Банско


Барометър: Българите не искат Истанбулска конвенция, но нямат нищо против втора кабинка на Банско
Снимка: Капитал
30 Януари 2018, Вторник


Ниските доходи, социални въпроси и бюрокрацията са основните проблеми, посочени от анкетираните в социологическото проучване

Автор: Десант

След началото на новия политически сезон и поемането от България на председателството на Съвета на Европейския съюз агенция „Барометър България“ проучи обществените нагласи към актуални теми* в първия месец на 2018 година.

Какво е отношението Ви към началото на Българското европредседателство?

Какво е отношението на българите към Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба срещу насилието над жени и домашното насилие - т.нар. Истанбулска конвенция, която разбуни общественото мнение?

Какво е отношението към решението на Министерски съвет за изграждане на втори лифт на зимния курорт Банско, което породи много протести „за“ и „против“?

На участниците в проучването бе дадена възможност да посочат какви са, според тях, най-значимите обществени проблеми в началото на 2018 г.
---
*Анкетата на „Барометър България“ е завършена ден преди гласуването на вот на недоверие към правителството. Анализ за нагласите на българите към кабинета и политическите партии след вота на недоверие е обект на проучване, което Агенцията провежда  в момента.

България пое председателството на Съвета на Европейския съюз

Какво е отношението Ви към началото на българското европредседателство?

Положително – 73%
Отрицателно – 7%
Не мога да преценя – 20%Световният фокус върху България при едно такова значимо политическо събитие като европредседателството определено оказва въздействие върху националното самочувствие на българите.

Затова и е толкова голям делът на тези, които определят това събитие като положително. Фактът, че от България зависи решаването не само на регионални, европейски, но и на световни проблеми, индиректно се пренася с положителен знак върху оценката на българите за това събитие. Реверансът, направен от Доналд Туск, с речта му на български език определено предизвика допълнителни симпатии.

Истанбулската конвенция

Одобрявате или не българският парламент да ратифицира Истанбулската конвенция?

Одобрявам – 29%
Не одобрявам – 63%
Нямам мнение – 8%Аргументите за ратифициране на Истанбулската конвенция, особено в частта ѝ касаеща „третия пол“, категорично не срещат симпатиите на българите. Видимо представянето от привържениците на нестандартните сексуални ориентации на конвенцията като документ, защитаващ правата на жените, не се възприема от по-голямата част от българските граждани.

Допълнително позицията против конвенцията в този ѝ вид, изразена от лидерите на две от основните политически формации - Обединени патриоти (НФСБ, Атака и ВМРО), участник в управлението на страната, и на опозиционната БСП - втвърдява отношението на противниците на Истанбулската конвенция.

Категоричната позиция на всички религиозни конфесии в страната, начело с БПЦ, както и другите християнски и ислямски деноминации допълнително подсилва крайното мнение на българското общество „против“ конвенцията.

Втори лифт на Банско

Одобрявате или не решението на кабинета за изграждане на втори кабинков лифт в Банско?


Одобрявам – 58%
Не одобрявам – 6%
Нямам мнение – 36%Вторият лифт на Банско се одобрява от по-голяма част от българите вероятно не заради самото съоръжение, а като символ на развитието на туризма и българските региони въобще. От години в българското общество се наблюдава увеличаващо се недоволство срещу „зелените“ ограничения, които спират икономическото развитие. Българинът очевидно не е съгласен в едни държави от ЕС да се развива инфраструктурата, което генерира доходи и работни места, а у нас да се създават постоянни пречки.

Обществено значими проблеми

Накарани да изброят значимите за обществото ни проблеми, анкетираните открояват като първо и най-значимо ниските доходи (заплати, пенсии, социални помощи) - посочени от 68% от респондентите.

След това подреждат социални  въпроси (61%) и бюрокрацията/тромавата администрация ( 58%). Като четвърти основен проблем, заявен от 51% от анкетираните, е здравеопазването.   

Чак на пето място по важност анкетираните посочват корупцията (44%), която бе основание за искане на вот на недоверие към правителството.  30-35% от анкетираните посочват като проблемни за обществото ни също и монополите, високите битовите сметки, лошата инфраструктурата, демографията (обезлюдяването и емиграцията на младите).


В категории: Политика , Анализи

3
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
3
Толев
31.01.2018 06:54:24
1
0
Платените зелени протестъри са тези, които са против изграждането на втори кабинков лифт в Банско. Те са и основната причина вече 10 години този проект да бъде бавен. С най-голямата си наглост продължават да разпространяват неверни твърдения и да заблуждават обществото за приетите промени в плана за управление на Пирин.
2
Мартин
30.01.2018 19:26:34
3
0
Обществото няма против изграждането на лифтове и съоръжения за спорт. Българите не са и против развитието на ски зона Банско! Единствените, които са против развитието на зимен туризъм у нас са хората на Иво Прокопиев, които получават чуждестранно финансиране!
1
Ангел
30.01.2018 17:33:47
2
0
Само глупак би имал нещо против втори лифт в Банско, а и изобщо против лифтовете в нашите планини.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки