Престъпните практики в МУ можели да бъдат използвани от терористични организации


Престъпните практики в МУ можели да бъдат използвани от терористични организации
Румяна Арнаудова Снимка: бТВ
29 Януари 2018, Понеделник


Голяма част от чуждестранните студенти, които са били потърсени от органите на разследването на адресите, известни на университета, всъщност никога не са били наематели на тези жилища в София, заяви говорителят на Главна прокуратура Румяна Арнаудова

Автор: Десант

Отговорно можем да кажем, че в резултат от действията на Специализираната прокуратура е неутрализирана заплаха за националната сигурност, произтичаща от съществуването на престъпи практики в Медицинския университет (МУ), които биха могли да бъдат използвани от терористични организации.

Това каза в предаването „Тази сутрин“ по bTV говорителят на главния прокурор Сотир Цацаров – Румяна Арнаудова.

От шестимата обвиняеми за незаконен прием в МУ един е обвинен, че е ръководител на организирана престъпна група, а останалите – че са участници в нея, уточни тя.

Разследването има две основни линии – незаконен прием на чуждестранни студенти и безстопанственост, „за което имаме данни и факти от извършена финансова инспекция на МУ в продължение на около двугодишен период (...) Имаме изключително голям обем от доказателства и за безстопанственост от длъжностните лица, ръководещи МУ в периода 2015 – 2017 г.“.

Незаконният прием се разследва от Специализираната прокуратура „заради отчетената висока степен на заплаха за националната сигурност. Тя се състои във факта, че съществуването на такива престъпи практики би могло да бъде използвано включително от терористични организации като канал за превеждане на лица или за незаконен трафик на мигранти“, каза Арнаудова и добави, че това вече е доказано с доказателства.

Към този момент разследването не е в особено напреднала фаза и сме по-скоро в началото. Досега не са установени такива лица. „Затова можем да кажем отговорно, че тази заплаха за националната сигурност е неутрализирана в резултат от действията на Специализираната прокуратура, но индикации има, доколкото голяма част от чуждестранните студенти, които са били потърсени от органите на разследването на адресите, известни на МУ, всъщност никога не са били наематели на тези жилища в София“, каза говорителят.

Тя добави, че са иззети 150 студентски досиета, от които около 20 са анализирани. Събирането и анализирането на доказателства продължава.

За проверката по случая с насилие над деца в центъра от семеен тип „Хризантема“ в Габрово Арнаудова отчете, че към този момент тя не е приключила. Започната е с оглед данни за извършено престъпление срещу личността – причиняване на телесна повреда от длъжностни лица.


В категории: Новини , Разследвания

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки