Валери Симеонов: Истанбулската конвенция няма да бъде ратифицирана от НС поради съпротивата ни


Валери Симеонов: Истанбулската конвенция няма да бъде ратифицирана от НС поради съпротивата ни
29 Януари 2018, Понеделник


Вицепремиерът и лидер на НФСБ препоръча на ГЕРБ да оттегли документа

Автор: Десант

Истанбулската конвенция няма да обърне правителството. Тя няма да бъде ратифицирана от Народното събрание поради съпротивата ни. Това заяви в „Денят започва“ по БНТ вицепремиерът по икономическата и демографска политика и лидер на НФСБ Валери Симеонов.

„Конвенцията е против нашите принципи. Ще бъде приета само от ДПС. Хората от тази партия подкрепят всичко, което е във вреда на България“, добави той.

Вицепремиерът препоръчва на ГЕРБ да оттегли Истанбулската конвенция. Не сме съгласни да се вкарват в образователната система разяснителни текстове за нестереотипните роли на пола, подчерта той.

„Има неточност на превода. Конвенцията трябва да се обсъди по-мащабно. Не мисля, че това трябва да се реши веднага”, заяви Симеонов.  

Вицепремиерът коментира и напрежението около изменението на плана за управление на плана за Пирин. „Ще удържим за природен парк „Пирин”. Знам, че еврозелените слушат сега. Ще се построи един лифт. Един лифт. Казват, че ще се строи върху 46% от територията. Не е вярно.

Сега ще променим и плана за Витоша. Само за да може лифтовете, които съществуват, да бъдат променени. Дай боже, да отворим тази чудесна планина и за лятото, и за зимата. Нашето законодателство е по-строго от Австрия и Швейцария. В Унгария, където няма планини, пуснаха два лифта. В България 10 години няма нито един заради криворазбрана екология. Целта на това правителство е да отвори планинския туризъм. Ограничителен закон като българския няма никъде по света. Дано повече млади хора разберат, че екологичните организации блокират развитието на България.”, заяви той.  

Вицепремиерът заяви, че като коалиционен партньор на ГЕРБ Обединени патриоти делят отговорността за властта, но нямат кадри в редица органи или не ги питат за предприети рокади. 

„Отговорността ни с ГЕРБ е обща, а ние от Обединени патриоти нямаме поглед върху никое от дружествата, защото нямаме кадри там. Не упреквам никого, но искам истината да се знае. Когато научаваме от медиите за определени смени и то в сектори, свързани с разпределение на милиони левове, няма как да не реагираме“, заяви Симеонов.

Съгласно политическото споразумение, което сключихме с ГЕРБ в началото на мандата, трябваше да има пропорционално участие на кадри от двете политически сили, съставящи правителството от гледна точка на това, че отговорността е обща. За изминалите девет месеца обаче това участие на кадри на Обединени патриоти го няма. Например ние нямаме участие в енергетиката с три много скромни изключения. Имаме един заместник-министър и още двама човека в министерствата“, обясни лидерът на НФСБ.

Нямаше да поставя този въпрос, ако през миналата седмица не научих за скандално назначение. Променя се управителният съвет на Единния системен оператор, който трябва да усвои около 500 млн. лева в предстоящ период. От тях 150 млн. лева са от Европейската банка за възстановяване и развитие. Парите са за разширяване на мрежата, за студения резерв на ТЕЦ-овете и далекопровода България – Гърция“, заяви Симеонов.

Изведнъж се сменя целият борд на директорите. Изтекъл му е мандатът, но там се поставят лица, които са компрометирани. Единият е Антон Славов, който през 2010 г. е уволнен от НЕК за несправяне с работата. По времето на Орешарски е възстановен, а през 2015 г. е освободен поради навършване на пенсионна възраст. Сега този „свеж“ човек на 71 години ще стане председател на Управителния съвет. Интересно е и присъствието на Ангелин Цачев, който е свързан с основната фирма, наета да извършва разширяването на далекопроводната мрежа. Човекът, който ще контролира, е близък на собственика на фирмата Таньо Танев“, разкри вицепремиерът.


В категории: Политика

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
?
29.01.2018 16:37:15
0
0
Нещата с Екологията ... са определено много странни. Целия каламбур с медиите... и от самото далечно начало.
Едно (много?) сериозно проучване на всичките системи и извън тях...в рамките на 1 година. И са смешни нещата, че не се работи/работило сериозно. Нито партии, нито НПО.., организации са реагирали нормално... Плюшкинци.
Върховете не са ни интересували.... по повод това, което се изнася. Определено, имаме също много критика по капацитетите на върховете. Макар, че в енергетиката, технически...системите на нашата страна не са сложни.
Защо да са политически тези назначения? Това не се ли оспорва пред Съд? Журналистите защо не задават подобни въпроси? В края на краищата върховете не трябва да пречат на нормалните хора.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки