Вижте трите варианта за ново райониране на страната


Вижте трите варианта за ново райониране на страната
Регионите на България към момента, Карти: МРРБ
26 Януари 2018, Петък


По думите на регионалния министър, целта да се създадат „силни, трайни и жизненоспособни райони"

Автор: Десант

Изготвени са три варианта за ново райониране на страната, които ще бъдат представени до края на месец март.

Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков в отговор на въпрос от депутата Крум Зарков във връзка със статута на Русе като център на Северен централен район, предаде Фокус“.

„В края на 2017 г. в Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) се инициираха действия във връзка с промяната на териториалния обхват на шестте района за развитие. Предприемането на тази стъпка се налага от необходимостта от по-устойчиви във времето райони за развитие“, изтъкна Нанков.

Той поясни, е целта е създаване на силни, трайни и жизненоспособни райони на основа за стратегическите документи за регионално развитие.

Министърът заяви, че Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще подложи на обществено обсъждане три варианта за промяна в обхвата на районите за планиране.

В момента районите от ниво 2 (NUTS 2) в страната са шест – Северозападен, Северен централен, Североизточен, Югоизточен, Южен централен и Югозападен.

Ето и идеите за новото разпределение:

Вариант 1 с пет района от ниво 2: Югозападен, включващ областите София-град, Софийска, Благоевград, Кюстендил и Перник; Южен централен, включващ областите Пазарджик, Пловдив, Хасково, Кърджали и Смолян; Югоизточен, включващ областите Стара Загора, Сливен, Бургас и Ямбол; Североизточен, включващ областите Търговище, Русе, Разград, Силистра, Добрич, Варна и Шумен; Северозападен, включващ областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово и Велико Търново.



Вариант 2 с четири района от ниво 2: Югозападен, включваща областите: Софийска, София-град, Благоевград, Кюстендил и Перник; Тракийско-Родопски, включващ областите Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Хасково, Кърджали и Смолян; Черноморски, включващ областите Сливен, Ямбол, Бургас, Варна, Добрич и Шумен; Дунавски, включващ областите Търговище, Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново Русе, Разград и Силистра.



Вариант 3 с шест района от ниво 2: Западен, включващ областите Софийска, Благоевград, Кюстендил, Перник, Видин, Монтана и  Враца; Северен централен, включващ областите Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново Русе, Разград и Силистра; Североизточен, включващ областите Добрич, Варна, Шумен и Търговище; Югоизточен, включващ областите Стара Загора, Сливен, Ямбол и Бургас; Южен централен, включващ областите Пазарджик, Пловдив, Хасково, Кърджали и Смолян; София – град - самостоятелен район от ниво 2.




В категории: Новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Приятел на България
28.01.2018 01:53:10
0
0
Сърбия между БЮРМ и Гърция
Сръбските претенции към БЮРМ продължават:
Град Скоплйе: град цара Душана и Бранислава Нушича!!!
Това са официални претенции понеже идват от директора на канцеларията за Косово (!!!) (не знам що имат общо Косово с БЮРМ), официално лице на Сърбия (няма значение че самото Косово вече не сръбска територия) и са излъчени от държавната сръбска телевизия.
Време е България да следи примера на Словения и да си вземе Западните Покрайнини от Сърбия защото очевидно е че тази страна ще продължи да направи всичко възможно БЮРМ да не се върне към своята българщина. България има право на вето към членството на Сърбия в ЕС.
http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/1/politika/3018254/djuric-srbi-u-makedoniji-kao-spona-izmedju-dve-drzave.html
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки