Професор начело на престъпна група в Медицинския университет в София


Професор начело на престъпна група в Медицинския университет в София
Проф. Ваньо Митев Снимка: 24 часа
26 Януари 2018, Петък


Лица от арабски произход плащали по 50 000 евро, за да влязат по "втория начин" в Медицинския университет, без да имат дори основно образование

Автор: Янко Крумов

Шестима души от Медицинския университет в София са обвинени в документни престъпления и престъпления по служба, обяви ръководителят на Специализираната прокуратура Иван Гешев.

Преди седмица прокуратурата, ДАНС и ГДБОП проведоха акция в Университета, свързана с нелегален прием на фиктивни студенти.

В дома на един от обвинените е намерен стерилизатор, в който са укрити 100 хил. лв.

В 9,30 ч. в Националното следствие дойде бившият ректор Ваньо Митев, за да се запознае с новото си обвинение. По думите му обаче това, в което го обвиняват сега, нямало нищо общо с него, тъй като контролът на приема е многостепенен и по същество е чисто техническа работа.

Делото за организирана престъпна група е образувано през септември 2017 г. Част от обвинените все още работят в МУ, а друга са бивши служители, посочиха от прокуратурата.

По думите на Гешев е вероятно кръгът на обвиняемите да се разшири, тъй като има данни за повече участници.

Основното престъпление, за което се води разследването, е прием на чуждестранни студенти и „оправяне” на изпитите им по нерегламентиран начин. Приетите по тази схема студенти са над 20.

Най-много от тях са граждани на ЕС, предимно от Обединеното кралство, но най-често от арабски произход, от страни като Иран, Ирак, Египет, Ливан.

Всеки от чужденците, приемани по „втория начин” е плащал сумата от 50 000 евро. Някои от тях нямат завършено дори средно образование.

Един от обвинените мъже също е с арабски произход и е гражданин на Великобритания.

"Той е осъществявал дейност основно в Обединеното кралство за презентиране на Медицинския университет и набиране на чуждестранни студенти за обучение на английски език. Не отричам, че част от тях вероятно са отговаряли на необходимите изисквания, но покрай тази дейност е привличал "клиенти" от този кръг, който очертах. Съответните лица от университета са осигурявали приемането, респективно оправянето на изпити", посочи Иван Гешев.

Получавайки статут на студенти, чужденците получават и статут за постоянно пребиваване в България, което също е била цел. Това е въпрос и за националната сигурност, така че и по тази линия се работи, каза още Гешев.

Всичките обвинени са с мярка за неотклонение – гаранция от 200 хил. лв.

Ако бъде признат за виновен проф. Ваньо Митев може да получи от 5 до 15 години затвор, а останалите обвинени между 3 и 10 години.

Това ще бъде второ обвинение за бившия ректор на университета, след като преди две години отново беше забъркан в злоупотреби с документи, свързани с учебното заведение.


В категории: Новини , Разследвания

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки