Чудотворната икона „Одигитрия Байталска" пристига от Украйна за поклонение във Варна


Чудотворната икона „Одигитрия Байталска" пристига от Украйна за поклонение във Варна
25 Януари 2018, Четвъртък


Години наред тя е била изгубена и е открита през 2005 г. Научете още за нейната история

Автор: Десант

Чудотворната икона на Божията майка пристига от Балтск в Украйна за поклонение във Варненска и Великопреславска епархия, съобщава Moreto.net.

Православните християни в България са имали радостта няколко пъти да се поклонят пред честния образ на Приснодевата и да попросят нейното застъпничество.

Светинята се очаква да бъде посрещната тържествено на 27 януари в Катедралния храм „Успение Богородично". Засега обаче няма точен час, в който това ще се случи.

Чудотворната икона „Одигитрия Байталска" се съхранява в манастира „Рождество на Пресвета Богородица“ в село Байтали, Одеска област, откъдето е и името ѝ „Пътеводителка Байталска“.

Години наред е била изгубена и е открита през 2005 г. Според преданието преди 200 години манастирът е бил опожарен и монасите са я скрили, за да я запазят.

Известни са немалко чудеса, които са се случили след молитви към „Одигитрия Байталска" в различни градове като Киев, Одеса, Москва и др. Много са били бездетните семейства, които след молитва пред иконата се сдобиват с деца. Много болни деца получават изцеление от различни заболявания след молитвите на техните родители.

Даровете, които са окачени пред иконата, показват една съвсем малка част от случилите се чудеса. Свещеническите кръстове засвидетелстват, че и много духовници са получили просимото от Божията майка.

На 28 януари във варненския катедрален храм ще бъде отслужена Божествена света Литургия, информират от Варненската и Великопреславска митрополия.

На 29 януари е предвиден молебен и в църквата „Св. Атанасий".

Програмата в следващите дни включва: Божествена света Литургия в храм „Св. Три Светители" в Шумен на 30 януари, молебен в храмовете в градовете Добрич, Генерал Тошево и Велики Преслав – на 31 януари и на 1 февруари. На 3 февруари молебен ще има и в храма „Успение Богородично" в Търговище.


В категории: Вяра , Добри Вести , Църкви и манастири

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки