Македонците вдигат бял байрак пред гърците и сменят името на летището в Скопие


Македонците вдигат бял байрак пред гърците и сменят  името на летището в Скопие
25 Януари 2018, Четвъртък


То вече няма да се нарича „Александър Македонски"

Автор: Десант

Премиерите на Гърция и на Македония - Алексис Ципрас и Зоран Заев, разговаряха повече от 2 часа в кулоарите на годишната среща на Световния икономически форум в Давос, съобщи БНР.

Основната тема на първата двустранна среща на такова ниво за последните 7 години очаквано беше спорът за името на бившата югославска република.

Ципрас и Заев изразиха добрата си воля на своите правителства за намиране на решение след продължилото 27 години противопоставяне, както и за ускоряване на преговорите.

Гръцкият премиер се ангажира, че при добра воля от страна на Скопие гръцкият парламент ще подкрепи македонската кандидатура за членство в ЕС и НАТО.

Заев от своя страна обяви, че като първи жест в тази посока летището на Скопие вече няма да се казва „Александър Велики", а магистралата със същото име занапред ще се нарича „Приятелство".

„Зоран Заев го прави, за да се хареса на гърците и гръцкото правителство да се съгласи с едно от имената, предложени от Матю Нимиц, които съдържат името Македония с прилагателно – северна, южна, лява, дясна, горна, вардарска и т.н.“, коментира проф. Димитров пред Агенция "Фокус".

В рамките на шегата историкът подхвърли, че, ако иска да се хареса и на българите и на България, би било редно македонското правителство да кръсти „я булевард, я магистрала, я летище на името на Божидар Димитров, който направи доста с книгите, статиите и филмите си за развенчаване на македонските лъжи“.


В категории: Новини , Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки