Студиата на Българското национално радио били най-модерните на Балканите


Студиата на Българското национално радио били най-модерните на Балканите
25 Януари 2019, Петък


Сградата му започва да се изгражда в края на 30-те години на миналия век в тогавашната вилна зона на столицата

Автор: Десант

На 25 януари 1935 г. цар Борис ІІІ издава указ за одържавяване на Радио София. Първите радиопредавания са осъществени от малка радиостанция още през декември 1929 г., когато група инженери, начело с инж. Георги Вълков, построяват 60-ватов радиопредавател в Инженерната работилница в София.

Първоначално, от 1930 г. започва излъчвания предавателят „Родно радио”, който от 6 юни 1931 г. се преименува в Радио „София". От 27 януари 1993 г. с решение на 36-то Народно събрание то вече се нарича Българско национално радио.

За първи главен ръководител на Радио „София“ през 1935 г. е назначен Панайот Тодоров Христов, известен повече с псевдонима Сирак Скитник – поет, художник и театрален критик.


Сирак Скитник

В началото на 1936 г. са инсталирани три антени, с характерната ромбоидна форма, доставени от унгарската фирма „Стандарт“ за радиоизлъчване на средни вълни. Те са разположени край село Вакарел – за Радио „София", край село Могила – за Радио „Стара Загора" и край разклона за Шумен – за Радио „Варна".


Антената край Вакарел

Новата сграда на Радио „София“ на булевард „Драган Цанков" 4 започва да се строи през 1938 г. в тогавашната вилна зона на столицата. Основният строеж е завършен през 1941 г., след което германската фирма „Telefunken" оборудва новия радиодом с най-напреднали за времето си технологии. Откритите през 1942 г. нови студиа са сочени като най-модерни на Балканите.


Сградата на радиото, построена през 1942 г.

Сегашната по-модерна постройка е открита през 1972 г.

През зимата на 1943 – 1944 г. по време на англо-американските бомбардировки над София бомба пада и събаря задната част на първо студио. Радиото е евакуирано в училището на софийското село Нови хан. 

За няколко години по време на Втората световна война (от 1941 до 1944 г.) в българската национална радиосистема е включена и нова радиостанция в град Скопие като трета българска районна радиостанция.

Към днешна дата БНР разполага с девет регионални радиостанции, като след първите в София, Варна и Стара Загора, се добавят и Пловдив, Видин, Враца, Монтана, Бургас и най-новата - в Кърджали, наречена "Гласът на Родопите", открита през май 2016 г.


В категории: Новини , История , Нова история

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Иван
24.08.2020 21:38:57
0
0
Скоро ще бъде ли изграден средновълнов предавател на радио Стара Загора, в бургас вече не го хващам дори и на УКВ
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки