Затварят легендарен скален параклис заради лошото време


Затварят легендарен скален параклис заради лошото време
Снимка: Уикипедия
24 Януари 2018, Сряда


В „Пещерата на света Петка" в трънския квартал „Баринци“ ще може да се влиза само през почивните дни

Автор: Десант

От общинската администрация в Трън уведоми жители и гости на региона, че скалният параклис „Света Петка“ в трънския квартал „Баринци“ ще работи само през ще работи само в събота и неделя, съобщава сайтът Zapadno.com.

За това място се носи вярата, че капещите от тавана на пещерата вода са всъщонст сълзите на света Петка, които са чудотворни. Според легенда, някога светицата се крила тук, когато била гонена от неверниците, затова и параклисът е известен още като „Пещерата на света Петка“. Вярващите и днес съзират отпечатъци от нейните длан и крака в скалата, както и една вкаменена питка.

В последно време святото място стана хит сред поклонниците у нас след излъчен репортаж по Нова телевизия. 

Решението на трънската община обаче сега ще ограничи тълпите от посетители, поне докато действа ограничението в работното време. Промяната важи за зимния период и се въвежда заради лошите метеорологични условия. Изключения ще се правят само по предварително уговорена заявка от предходен ден, допълват от общинската управа в Трън.

По данни на „Уикипедия", непосредствено след 9 септември, 1944 г. параклисът е осквернен и ограбен, а в годините на комунизма мястото е ползвано като обор за кози. Светинята е възстановена от местни жители със собствени средства в периода 1990 – 1994 г. Изградени са стълби до нея, както и места за почивка. Възстановена е и разрушената фасадната стена на малкия скален храм.


В категории: Новини , Вяра , Църкви и манастири

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки