Търси се третият българин, който ще полети в космоса


Търси се третият българин, който ще полети в космоса
24 Януари 2018, Сряда


Фондация осигури пълна стипендия за учебно-тренировъчен лагер на българско дете

Автор: Десант

Фондация ELEVATE, която на 23 март организира публична лекция с участието на основателя на мисията до Марс – Бас Лансдорп, ще осигури пълна стипендия на българско дете за Space Camp Turkey 2018. Това е един от трите космически центъра за обучение в света, създадени по модел на NASA, и е единствен в Европа.

Програмите на космическия център дават възможност на деца и младежи на възраст от 9 до 15 години с интереси в науката да работят със съвременни технологии и тренажори в областта на астрономията, роботиката, астро-физиката и биологията. Участниците обличат скафандри, тренират на реални тренажори за подготовка на астронавти, изпробват движенията в безтегловна среда, упражняват се в предната палуба на совалка и т.н.

Нищо чудно някое от българчетата, преминали през този учебно-тренировъчен лагер, който на Стария континент е базиран в турския град Измир, утре да стане третият космонавт на България, който ще полети в космическото пространство.

Любопитен факт е, че през американския Space Camp са минали много известни личности, както и техните деца. Сред тях са изпълнителят на ролята на Джеймс Ловел - първият човек в света, летял в космоса 4 пъти, и капитан на злополучната мисия „Аполо 13" - Том Ханкс, а също и Чарлийз Терон, Брус Спрингстийн и др.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки