Българските кандидат-студенти избират да следват в чужбина все по-трудни специалности


Българските кандидат-студенти избират да следват в чужбина все по-трудни специалности
Снимка: Аагенция "Едланта"
24 Януари 2018, Сряда


Много от тях след това се завръщат в родината си

Автор: Десант

Наблюдава се тенденция българските кандидат-студенти, които решават да продължат образованието си в чужбина, да избират все по-трудни специалности в сферата на инженерството и изследователската дейност, съобщават от консултантска агенция "Едланта".

През учебната 2017/2018 българчета ще учат в Германия „Авиационно инженерство“  или „Строително инженерство“ в топ вузове като Техническия университет в Мюнхен, KIT Karlsruhe и  Университета в Щутгард. Огромен остава интересът към специалностите „Медицина“ и „Право“. 

След Великобритания, Германия е втората най-предпочитана страна от българските студенти.

Повечето университети там са държавни, а кандидатстването е без приемен изпит (с изключение на програмите по изкуства и дизайн, както и медицинските специалности в някои висши училища). Макар че образованието в тях е безплатно, има административни семестриални такси, които варират  между 150 и 250 евро на семестър в различните вузове.

По брой студенти в Германия, България заема пето място. Радостна е тенденцията все повече български студенти, след като се дипломират зад граница, да се завръщат и реализират успешно в родината си.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки