Борисов поиска оставката на Офелия Кънева като шеф на агенцията за закрила на детето


Борисов поиска оставката на Офелия Кънева като шеф на агенцията за закрила на детето
Офелия Кънева - бивша миска и заместник кмет на Сливен по време на скандалното управление на Йордан Лечков, оглави ДАЗД през 2016 г.
24 Януари 2018, Сряда


Повод за това е бездействието й по случая с насилието в дома за деца с увреждания в Габрово

Автор: Десант

Премиерът Бойко Борисов внесе предложение до Министерския съвет за освобождаване на Офелия Кънева като председател на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД). За временно изпълняващ длъжността се определя д-р Валентин Димитров, заместник-председател на агенцията.

Борисов разпореди също така Главният инспекторат на Министерския съвет да направи цялостна проверка на дейността на ДАЗД, в която специално да бъдат анализирани извършените наблюдение и контрол на специализираните институции за отглеждане на деца относно спазването на правата на детето.

Мотивът за предложената от премиера Борисов промяна в ръководството на ДАЗД е непредприемането на адекватни мерки срещу насилието в дома за деца и младежи с увреждания „Хризантема“ в Габрово, се казва в съобщение от правителствения пресцентър.

Скандалът с детския дом гръмна преди дни, когато с флашка бяха предоставени на медиите брутални кадри, показващи насилие в „Хризантема“. Във видеоклиповете се вижда хора от персонала удрят плесници на възпитаниците и упражвянат върху тях вербална агресия.

Кадрите са заснети през 2016 и 2017 г.

Разкритията прави ръководителят на центровете за настаняване „Хризантема” и „Мирни дни” Маринела Лазарова, след като подчинени ѝ пращат проверка.

В момента в „Хризантема” са настанени седем деца и трима младежи с увреждания.
На 22 януари в центъра влязоха проверяващи от отдел „Закрила на детето”. Проверка по случая прави и прокуратурата.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки