Дунавският драгажен флот и парадоксите, които „плуват" в най-голямата европейска река


Дунавският драгажен флот и парадоксите, които „плуват" в най-голямата европейска река
23 Януари 2018, Вторник


От една страна, 80 процента от Дунав е включена в „Натура 2000". В същото време вървят обществени поръчки за драгирането му

Автор: Десант

Река Дунав е важен транспортен коридор, но е и важно местообитание на редица редки защитени видове растения, животни и птици, включително и природни хабитати от европейско и световно значение. Именно поради това по река Дунав са определени до настоящия момент множество защитени зони, които са включени в Европейската мрежа „Натура 2000“, като към настоящия момент техният брой е 34. 

В българо-румънския участък на реката 80% от водната площ влизат в тази защитена мрежа, което обаче ограничава добива на инертни материали от там, алармира в ефира на националното радио изпълнителният директор на „Дунавски драгажен флот" АД Валери Иванов.

В същото време той се спря на един парадокс - Министерството на транспорта е обявило обществена поръчка за драгиране на участък от реката, която е спечелена от варненска фирма, макар цена, която тя е дала, да е с 2 милиона лева по-висока от тази на консорциума, обединил драгажните предприятия от Видин до Силистра. Дунавци обжалвали, но напразно.

Дунавският драгажен флот е създаден преди 55. Неговите машини - дълбачките, баржите, лентите, както и складовете, са разположени на брега на Дунав.

Предприятието доставя качествени материали за строителството и не на последно място поддържа плавателния път по Дунав.  По думите на Валери Иванов пред БНР, това съвсем не е без значение, тъй като при ниски нива на водата се образуват прагове и корабоплаването не само се затруднява, а и спира.


В категории: Новини , Разследвания

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки