„Жива изложба" ще представи народните носии от една частна колекция


„Жива изложба"  ще представи народните носии от една частна колекция
23 Януари 2018, Вторник


Вижте къде ще се проведе пъстрото и вълнуващо събитие

Автор: Десант

1 март е ден на любителското художествено творчество. Едно от събитията по този повод ще бъде т.нар. „Жива изложба" на народни носии от личната колекция на Радослав Радков, която ще бъде представена в деня на Баба Марта от 17 до 19 ч. в читалище „Съзнание" в Белослав.

Една от основните причини е в същината на самото колекционерство. Всеки колекционер на носии би следвало да гледа на себе си като на пазител на традициите. Той не събира носии за храна на молците, а да се показва, съхрани и предава невероятното богатство в българската народна носия. Посредством подобни инициативи (като изложбата) се разпалва любовта на хората към народното творчество и се ражда у тях желание да опознаят корена си, казват организаторите от читалището, „Виртуален музей на България“, „История в шевици“ и „Фестивал на шевицата“.

Радослав Радков е родом от Варна, но майка му е от Белослав. 

Запленен от красотата на българската носия, той поставя началото на колекцията си преди повече от 10-11 години, когато намира старите носии на собствената си рода из къщните сандъци. Заедно с това се запознава и тясно със спецификите на различните етнографските групи в България. След първите пет години спира за кратък период от време, но както сам обича да се изразява „Това е краста, която не се лекува“.

В своята „Жива изложба“, събрала народни носии от личната му колекция, основно ще бъдат представени образци от етнографските групи във Варненско, но ще има и носии от други региони на България.

Самият Радослав изтъква: „С нарастване на интереса се заражда вълна, която е своего рода дрескод по редица фестивали, да се обличат хората в носия е нужно и  да бъдат образовани в тази посока. Не е добре дори когато носиите са нова изработка, те да се съчетават произволно. Това важи и за изработката на самите носии. Изложбата се явява и един образователен инструмент“.

По време на изложбата ще се обяви едно събитие, което ще се проведе в Белослав за първи път тази година. На 23 юни 2018 г. там ще се проведе „С носия на „Авренската поляна“.

Всенародното веселие  не е замислено толкова като фестивал, колкото като място, където хората могат да прекарат един ден облечени с носии. Да се веселят заедно, да танцуват и да прекарат един по-различен ден, завръщайки се в отминалите времена на предците ни. За тези, които не разполагат със собствени носии, но искат да присъстват, ще има такива, които ще могат да ползват под наем.



В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки