Бургас ще отбележи 75 години от спасението на българските евреи


Бургас ще отбележи 75 години от спасението на българските евреи
22 Януари 2018, Понеделник


Център „Алеф” и младежи от Профилирана природоматематическа гимназия „Акад. Никола Обрешков” ще почетат жертвите от Холокоста на 27 януари

Автор: Десант

Отбелязването на Международния ден в памет на жертвите на Холокоста – 27 януари традиционно присъства в календара на Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф”. Тази година то е под знака на 75 години от спасението на българските евреи и депортирането на 11 343 евреи от Вардарска Македония, Беломорска Тракия и Пирот в нацистките концлагери.

Възпоменателното събитие е насочено към младите хора в стремеж те да бъдат съпричастни към интерпретирането на историческите факти с препратка към съвремието и бъдещето. 

То ще се осъществи на 25 януари съвместно с Профилирана природоматематическа гимназия „Акад. Никола Обрешков” под мотото „Учейки се от миналото, действаме за бъдещето“.

Пред сто и петдесет ученици от 9 и 10 клас в актовата зала на училището ще бъде представен документалният филм на Алберта Алкалай „Да помним”, пресъздаващ събитията в Бургас, довели до спасяването на бургаските евреи през 1943 година.

Филмът съживява част от историята на Бургас като град на толерантността и солидарността. На лентата са запечатани автентични разкази на хора, които споделят своите истории и спомени, факсимилета на архивни документи и фотоси.

„Да помним“ изважда от забрава множество достойни личности, които с действията си са облекчили съдбата на еврейското население в Бургас и са се противопоставили на депортацията му към нацистките лагери на смъртта.

След прожекцията учениците ще се включат и в дискусия със създателите на филма.

Всяка година Център „Алеф” посвещава на Международния ден в памет на жертвите на Холокоста различни инициативи. В знак на почит към жертвите на Холокоста 12 бургаски поети отправиха своите послания за общочовешките ценности в поетичната вечер „Паметта като спасение”.

С възпоменателна вечер „Езикът на историята” заедно с „Алеф” своята почит към погубените от хитлерофашизма поднесоха учениците от ГПЧЕ „Васил Левски” и Сдружение Бургаска писателска общност. Думите на оцелелият от концлагерите писател Ели Визел „Ако забравим, значи сме съучастници” обединиха млади и възрастни, които категорично заявиха „Ние помним”!

В навечерието на паметния ден тази година и учениците от природоматематическата гимназия в Бургас, заедно с център „Алеф” ще получат своя урок по толерантност и хуманизъм и ще изрекат своето „Никога повече”. Те ще се присъединят и към световната инициатива на Световния еврейски конгрес „Ние помним“.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки