Котел, 140 години по-късно: Една шепа хора празнуват Освобождението


Котел, 140 години по-късно: Една шепа хора празнуват Освобождението
Снимки: kotelnews.com
22 Януари 2018, Понеделник


А на 21 януари 1878 г. котленци стават свидетели на два военни парада под развятото във възрожденския град Самарско знаме

Автор: Десант

Едва петдесетина котленци излязоха вчера, 21 януари, на площада в  Котел, за да почетат кръглата годишнина от освобождението на някогашното възрожденско градче от турско робство, информира kotelnews.com.

Така ли е било преди 140 години, пита риторично медията?!  



И отговаря: За разлика от днес на 21 януари 1878 г., преди 140 години, котленци са посрещнали с неописуема радост осъмналите в града 25-30 руски кавалеристи, които идват от Сливен, но казаците още на другия ден се връщат обратно. Котленци са разтревожени, в околните села вилнеят башибозуци. Ето защо веднага изпращат депутация в Елена и Търново да молят руското началство за войска…

Към Котел тръгват пет опълченски дружини. На 28 януари първи в града пристигат трета и четвърта опълченски дружини, начело с ген. Столетов и Самарското знаме.

В Котел отсяда и Нарвският хусарски полк, командван от полковник Александър Пушкин, син на великия руски поет Пушкин.

Със заповед на генерал Столетов за председател на градския съвет е определен Кръстю Байчев, един от най-уважаваните и авторитетни граждани на Котел. Градският съвет се грижи за лазарета, в който се лекуват ранени войници. Руските офицери са настанени в най-първите къщи на града.

Котленци са свидетели на два военни парада, станали в града под развятото Самарско знаме. Църковният парад е предвождан от музиката на Нарвския полк, звучи „Многая лета”. Начело на парада е трета дружина, в първите редици е майор Челяев.

Извива се хоро, до момите затропали руснаци, така се родила песен за това първо хоро в освободения Котел: "от как са й бузгун /война/ сторило,/ хоро не бе се правило./ сега ся хоро направи - / до всяка мома и руснак,/ а пък до ненка дур двама-/ Алекси и Николая…"

Въпреки патриархалните и строги нрави на котленци, които дори в друга махала не са давали дъщерите си, стават няколко сватби с руски войници и офицери.

Пръв поручик Живарев се оженил за котленка. Той станал от „българофоб най-ярък „българофил”. Дните на освобождението насочват по нови пътища съдбите на няколко котленски деца. Така например, поручик Кисов от трета опълченска дружина поема грижата за десетгодишния сирак Пенчо Абрашев и го изпраща да се учи в Русия. Малкото сираче, което е подавало шепички тютюн на драгуните /пехота, качена на коне/ , де с пари, де даром, става след години известният наш професор по гражданско право – професор Петър Абрашев.

Друг руски офицер, квартируващ в къщата на поп Янко Икономов, този който се е срещал с Левски и е бил председател на тайния революционен комитет в Котел, поема грижата за учението на най-малката му дъщеря Цона. Цона Икономова е първата котленка, получила образование в Русия, учителка по руски език и история в града.

Забързани, често минаваме край паметните знаци на опълченците, затова нека припомним имената на някои от тях, завещали ни здравия дух и войнските традиции на котленските родове, от които произхождат.

Георги Илиев – Гаджал войвода, почти седемдесетгодишен е от първите записали се опълченци още в Плоещ. Оттам тръгва под Самарското знаме, в състава на трета опълченска дружина. Участва във всички решителни боеве – от форсирането на Дунав, освобождаването на Търново, боевете при Стара Загора, Шипка, Шейново, Садово, Тича.

В трета дружина на българското опълчение участва и котленецът Киро Стоянов – син на Неша Раковска, сестра на Раковски. Участник в легията на своя вуйчо, продължава дейността си и в четата на Панайот Хитов.

В българското опълчение участва като медик котленецът Анастас поп Петров Гранитски – съученик на Раковски.

По време на Руско-турската освободителна война Гранитски издава първия руско-български разговорник, в този момент така необходим за контактите с освободителите.

В руска войскова част, като бригаден лекар, взема участие и котленецът д-р Стойко Йорданов Гаев.

Източникkotelnews.com


В категории: Новини , Репортажи , История

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки