Националният военноисторически музей представя последните си дарения в изложба


Националният военноисторически музей представя последните си дарения в изложба
22 Януари 2018, Понеделник


Сред експонатите е и кортика на загиналия по време на Втората световна война – генерал-лейтенант Боньо Пиронков

Автор: Десант

Националният военноисторически музей представя изложбата „Памет за бъдещето“, която включва част от даренията, получени от музея през изминалата година. Експозицията ще бъде открита на 25 януари, четвъртък, в София, на ул. „Черковна“ № 92.

Изложбата е и жест на признателност към всички, благодарение на които НВИМ сглобява разказа за нашето минало, казват от музея.

Ще бъдат показани реликви на емблематични за българската история личности, получени от техни наследници, както и техника и снаряжение, дарени от военните формирования в страната.

Сред тях са кортик и отличия на единствения командир на дивизия от Българската армия, загинал по време на Втората световна война – генерал-лейтенант Боньо Пиронков, албум на 53-ти Орловски випуск на Военното на Н.В. Училище (1931 – 1934), както и генералска шпага и отличия на генерал-майор Иван Хубенов.

Колекцията от хладно оръжие на музея е допълнена и от еспадрон (тренировъчна сабя) на един от изтъкнатите военни юристи в междувоенния период и председател на Софийския военен съд от 1942 г. – полк. Иван Добрев.

Любителите на авиацията ще имат възможност да видят съвременен летателен костюм на генерал Константин Попов, използван по време на службата му в  авиобаза Граф Игнатиево, и други интересни експонати.

В знак на благодарност към дарителите всеки един от тях ще получи грамота за дарение и билет за целогодишен безплатен достъп до Националния военноисторически музей и неговите филиали.


В категории: Новини , История , Духовни средища

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки